31 januari 2020

Oedipus Rex

Mens & Mythe

Stravinsky

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten

Het Concertgebouworkest voert Stravinsky’s indringende opera-oratorium Oedipus Rex uit binnen de thematische concertreeks Mens & mythe. De mythologische Oedipus inspireerde Stravinsky tot zijn indringende opera-oratorium Oedipus Rex en Theo Verbey tot een nieuwe opdrachtcompositie. Het noodlot klinkt al in de Ouverture 'La forza del destino' van Verdi.

Oedipus Rex

In de thematische reeks Mens & Mythe besteedt het Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren die via de grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest. Sophocles bracht ons de tragische koning Oedipus. Als de koning van Thebe probeert te achterhalen wie zijn vader heeft vermoord, komt hij langzaam maar zeker tot een gruwelijke ontdekking… In Stravinsky’s meesterlijke opera-oratorium Oedipus Rex gaat achter de ritualistische muziek een kolkende zee van emoties schuil.

Wereldpremière

De Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali debuteert bij het Concertgebouworkest met Stravinsky’s Oedipus Rex, voorafgegaan door de Ouverture tot Verdi’s opera La forza del destino en een wereldpremière van de Nederlandse componist Theo Verbey.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Maarten Beirens

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 31 januari bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.