17 april 2020

Concert geannuleerd

Stravinsky en Bartók

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten een verbod op evenementen afgekondigd. Om deze reden kunnen de concerten tot 1 juni 2020 helaas geen doorgang vinden.
april 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Detlev Glanert Idyllium (opdrachtcompositie)
Georges Lentz Monh (Altvioolconcert)
Igor Stravinsky Suite uit 'Pulcinella'
Béla Bartók Suite uit 'De houten prins'

Gustavo Gimeno leidt het Concertgebouworkest in balletmuziek van Stravinsky en Bartók en een wereldpremière van Detlev Glanert. Artist in residence Tabea Zimmermann soleert in het serene Monh van Georges Lentz.

Stravinsky, Bartók, Glanert

Gustavo Gimeno opent het concert met een opdrachtwerk van de Duitse componist Detlev Glanert, met wie het Concertgebouworkest al vaak samenwerkte. Dan volgen twee hoogtepunten uit de twintigste-eeuwse balletmuziek. In 1920 baarde Stravinsky opzien met zijn ballet Pulcinella, een van de eerste werken waarin hij expressiviteit en modernisme verruilde voor een lichtvoetige stijl die teruggreep op de achttiende eeuw, in dit geval de dansante muziek van Pergolesi. Bartók baseerde zijn balletpantomime De houten prins op een sprookje van Béla Balász. Wegens de gigantische bezetting wordt het zelden uitgevoerd, maar ook in de suites kunnen alle secties van het orkest schitteren.

Artist in residence

Altvioliste Tabea Zimmermann is in het seizoen 2019/20 artist in residence van het Concertgebouworkest. Voor haar schreef Georges Lentz Monh voor altviool, elektronica en orkest, waarin de in Australië woonachtige Luxemburger zijn liefde voor de weidse Australische landschappen vertaalt in muziek die zowel sereen als apocalyptisch is. Ook verwijst Monh (een Aboriginal-woord voor ‘sterren’) naar de met sterren bezaaide nachten in de Australische outback, die de componist terugvindt in de stippentechniek van veel Aboriginal-kunst.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Joel Ethan Fried

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2019 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 17 april bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden. Gespreksleider is artistiek directeur Joel Ethan Fried.