28 mei 2021

Peter Mattei, bariton | Symfonie nr. 5, Kindertotenlieder

Stream: Fabio Luisi dirigeert Mahler

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op vrijdag 28 mei a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
mei 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Gustav Mahler Symfonie nr. 5
Rick van Veldhuizen mais le corps taché d'ombres ( in opdracht van het Concertgebouworkest en Mahler Foundation, wereldpremière)
Gustav Mahler Kindertotenlieder

Fabio Luisi dirigeert Mahlers Kindertotenlieder met bariton Peter Mattei en de  geliefde Vijfde symfonie. De jonge componist Rick van Veldhuizen schreef een nieuw werk in opdracht van het Concertgebouworkest.

Meesterwerken van Gustav Mahler

Fabio Luisi dirigeert twee meesterwerken van Gustav Mahler. De Zweedse bariton Peter Mattei, al vaak bejubeld vanwege zijn Mahler-uitvoeringen, vergezelt hen in de indringende liederencyclus Kindertotenlieder. Mahlers Vijfde symfonie is al vele malen door het Concertgebouworkest tot klinken gebracht, om te beginnen onder leiding van de componist zelf. Mahler had nauw contact met de toenmalige chef-dirigent Willem Mengelberg. Latere dirigenten zouden aan het Adagietto een tragisch karakter verlenen, dat Mahler nooit beoogd had: volgens Mengelberg was het een pure liefdesverklaring aan Alma, Mahlers echtgenote.

Mahler, Ravel en discodiva’s
Rick van Veldhuizen (foto: Eduardus Lee)
Rick van Veldhuizen (foto: Eduardus Lee)

In opdracht van het Concertgebouworkest en de Mahler Foundation schreef de jonge Nederlander Rick van Veldhuizen mais le corps taché d’ombres voor harp en strijkers.

Van Veldhuizen wil in het werk eenzelfde combinatie van angst voor de naderende dood en het vieren van het aardse bestaan bewerkstelligen die Mahlers laatste symfonieën kenmerkt. De muziek is volgens de componist ‘weelderig tonaal, gedrenkt in harmonieën die doen denken aan Mahler, Ravel en de disco-diva’s van de jaren 1970’.

Amerikaanse Global Friends

Deze stream is mede mogelijk gemaakt door de Amerikaanse Global Friends van het Concertgebouworkest.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Preludiumtoelichting

Audio & Video