14 mei 2021

Klaus Mäkelä, dirigent

Stream: Messiaen en Sjostakovitsj

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op vrijdag 14 mei a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
mei 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Olivier Messiaen Les offrandes oubliées
Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 10

Klaus Mäkelä maakte bij zijn debuut afgelopen september zo veel indruk dat het Concertgebouworkest hem meteen heeft teruggevraagd. Hij dirigeert krachtige mijlpalen van Messiaen en Sjostakovitsj.

Dramatische kracht

Klaus Mäkelä leidt het Concertgebouworkest in twee werken die door hun emotionele en dramatische kracht onvervalste mijlpalen van de twintigste eeuw zijn geworden. Les offrandes oubliées zette de nog jonge componist Olivier Messiaen definief op de kaart. Het ontvouwt zich als een minisymfonie vol ingehouden spanning en energie. In Sjostakovitsj’ Tiende symfonie klinkt doodsangst, tragiek en bijtende humor. Het heftige tweede deel geldt als een karikatuur van Josef Stalin, die datzelfde jaar was overleden.

Immens talent

‘De jonge Fin dirigeerde alsof hij nooit iets anders heeft gedaan, en toch is hij pas 24 jaar jong. Wat een immens talent is dit!’ Aldus dagblad Trouw daags na het debuut van Klaus Mäkelä bij het Concertgebouworkest afgelopen september. NRC sprak van een ‘droomdebuut’. Het eveneens overtuigde Concertgebouworkest vroeg hem hetzelfde seizoen nog terug voor dit extra ingelaste concert.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Preludiumtoelichting

Audio & Video