16 april 2021

Paavo Järvi, dirigent | Schumanns ‘Rheinische’

Stream: Víkingur Ólafsson speelt Mozart

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op vrijdag 16 april a.s. gratis gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
april 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Bekijk uitvoering
Wolfgang Amadeus Mozart Pianoconcert nr. 24, KV 491
Robert Schumann Symfonie nr. 3 'Rheinische'

Onder leiding van Paavo Järvi speelt het Concertgebouworkest Mozarts Pianoconcert nr. 24 met debuterend pianist Víkingur Ólafsson. Ook klinkt Schumanns ongeremd romantische ´Rheinische´ symfonie.

Vuurwerk

De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson debuteert bij het Concertgebouworkest. De afgelopen vier jaar trok de pianist wereldwijd de aandacht met zijn vertolkingen van Bach, Glass en hedendaagse muziek. Dat maakt benieuwd naar zijn vertolking van Mozarts Pianoconcert Nr. 24, een werk van ongekende lyriek en elegantie, dat met zijn dramatische opening en zo nu en dan duistere ondertonen de Romantiek al voorzichtig aankondigt.

Spirituele lading

Paavo Järvi vervulde al meerdere indrukwekkende gastdirigentschappen bij het Concertgebouworkest. Nu laat hij zijn licht schijnen over Schumanns Derde symfonie, ‘Rheinische’. Dit werk is de bekroning van Schumanns pogingen om zich als symfonicus te bewijzen. Geïnspireerd door het fraaie Rijnlandschap wilde hij deze symfonie laten klinken als volksmuziek. Daarnaast heeft het soms een plechtige, spirituele lading: het resultaat van de diepe indruk die de destijds gloednieuwe kathedraal van Keulen op hem had gemaakt.

Audio & Video