17, 18 februari 2021

Andrew Manze, dirigent

Sylvia Huang speelt Mozart

Kaarten & programmaAudio & Video
februari 2021 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
februari 2021 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Igor Stravinsky Concerto in E flat Major, ‘Dumbarton Oaks’
Wolfgang Amadeus Mozart Vioolconcert nr. 4 in D gr.t., KV 218
Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 41 in C gr.t., KV 551, 'Jupiter'

Het Concertgebouworkest speelt de majestueuze ‘Jupiter’-symfonie en het Vioolconcert nr. 4 van Mozart. Stravinsky´s ‘neoklassieke’ ‘Dumbarton Oaks’ sluit daar mooi op aan. De soliste in Mozarts Vioolconcert nr. 4 is de jonge Concertgebouworkest-violiste Sylvia Huang, die in mei 2019 de publieksprijs won van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Mozarts Vioolconcert in D

Het Vioolconcert nr. 4 en de Symfonie nr. 41, ´Jupiter´, zijn twee van Mozarts kenmerkendste stukken. De vroegrijpe componist bereikte als tiener al een meesterschap dat zich daarna alleen maar verder verdiepte. Zijn Vierde vioolconcert componeerde hij op zijn negentiende. De eerdere drie had hij voor eigen gebruik geschreven; hij was zelf een verdienstelijk violist. Maar dit concert was bestemd voor een regelrechte virtuoos, en dat is te horen.

Mozarts ‘Jupiter’

In zijn 41e en laatste symfonie, bijgenaamd ´Jupiter´, overtrof Mozart zichzelf glorieus. Zijn ´goddelijke´ uitstraling dankt dit werk aan de majestueuze thema´s en aan de verbluffende manier waarop Mozart die met elkaar verweeft.

Stravinsky

Naast de jonge violiste Sylvia Huang treden in dit concert meerdere solisten uit het orkest op de voorgrond. Stravinsky schreef zijn ´Dumbarton Oaks´ in de stijl van een concerto grosso uit de Barok, met solopartijen voor diverse instrumenten. Het is één van Stravinsky´s effectiefste ‘neoklassieke’ werken, waarin hij een Bach-achtig klankbeeld van zijn typische dissonanten en vervreemdingseffecten voorziet.

Audio & Video