24, 25 september 2020

Wereldpremière Unsuk Chin

Oorspronkelijk serie D (24 sep), A (25 sep)

Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert is ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw.
september 2020 donderdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaartverkoop voor dit concert start 24 augustus. Abonnees kunnen vanaf 17 augustus kaarten bestellen.
september 2020 vrijdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaartverkoop voor dit concert start 24 augustus. Abonnees kunnen vanaf 17 augustus kaarten bestellen.
Jimmy López The Travails of Persiles and Sigismunda: Book IV (uit Symfonie nr. 1)
Unsuk Chin nieuw werk (opdrachtcompositie)
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Pianoconcert nr. 1

Het Concertgebouworkest brengt vele werelden bijeen. Toppianist Alexander Gavrylyuk schittert in Tsjaikovski´s beroemde Eerste pianoconcert. De jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä leidt het in met opwindende premières van de Peruviaan Jimmy López en de Zuid-Koreaanse componiste Unsuk Chin.

Alexander Gavrylyuk

De uit Oekraïne afkomstige pianist Alexander Gavrylyuk maakte in 2009 een spectaculair debuut in Amsterdam. Critici prezen niet alleen zijn fabelachtige techniek, maar ook zijn diepzinnigheid en kleurgevoel. Sindsdien keerde hij diverse malen met groot succes terug. Gavrylyuk heeft een sterke band met Russisch repertoire en is in zijn element bij Tsjaikovski´s Eerste pianoconcert. Onvoorstelbaar genoeg werd Tsjaikovski destijds uitgescholden vanwege dit werk, maar de tijd gaf hem gelijk: het werd wereldwijd een evergreen.

Wonderlijke mix

De muziek van de Zuid-Koreaanse componiste Unsuk Chin is een wonderlijke mix van Europese en Aziatische elementen. Voor het eerst componeerde zij een nieuw werk in opdracht van het Concertgebouworkest, ter gelegenheid van het Beethovenjaar – dit jaar zou hij 250 jaar geworden zijn baseerde ze haar nieuwe werk op Beethovens schetsboekjes.

Jimmy López

Jimmy López komt uit Peru maar ziet zichzelf als een kosmopoliet. De laatste jaren boekt hij veel succes met zijn kleurrijke muziek, waarin uiteenlopende stijlen samenkomen binnen een solide raamwerk van klassieke compositietechnieken. In 2016 bewees zijn Symfonie nr. 1 horen dat hij een meester is van de grote vorm. De vier delen corresponderen met de vier boeken van de roman De reizen van Persiles en Sigismunda van Cervantes, gepubliceerd vlak voor diens dood in 1616. In het slotdeel leiden repetitieve patronen in slagwerk en koper naar een grootse finale.

Audio & Video