Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
Laatste kaarten

11, 12, 14 oktober 2018

Benjamin Britten

Mariss Jansons, dirigent

War Requiem

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
oktober 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
oktober 2018 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
Conductor emeritus Mariss Jansons

Een uitvoering van Benjamin Brittens monumentale War Requiem is een belevenis. Het is een langgekoesterde wens van conductor emeritus Mariss Jansons dit belangwekkende werk uit te voeren met het Koninklijk Concertgebouworkest. De bezetting - orkest, groot koor, kinderkoor en drie solisten - is een ware uitdaging. Het werk doet terloops ook een beroep op Jansons' ervaring als operadirigent, want in Brittens composities is theater nooit ver weg. 

Benjamin Brittens War Requiem

Britten componeerde het War Requiem voor de inwijding van de Kathedraal van Coventry die tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest: een nieuwe kerk verrees naast de ruïnes van de oude. Evenzo balanceert de muziek voortdurend tussen klassieke harmonieën en moderne dissonantie. De traditionele requiemtekst wordt afgewisseld met verzen van dichter/militair Wilfred Owen, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog op vijfentwintigjarige leeftijd. De teksten gaan over dood en destructie, maar de overtuigde pacifist Britten laat de muziek vooral aansluiten bij de hoop die tussen de regels gloort. 

In 1964 voerde het Concertgebouworkest Brittens War Requiem uit onder Bernard Haitink met het 'dream team' - dat Britten eigenlijk voor de wereldpremière twee jaar eerder had beoogd - de Russische sopraan Galina Visjnevskaja, de Engelse tenor Peter Pears en de Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau. Nu werken Mariss Jansons en Het Concertgebouworkest opnieuw met een Russische sopraan, een  Engelse tenor en een Duitse bariton. 


Met het concert van 11 oktober viert het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van zijn Letse conductor emeritus Mariss Jansons het 100-jarig bestaan van de Republiek Letland. Op 8 november aanstaande treedt het orkest in het kader van RCO meets Europe op in de Letse hoofdstad Riga.

Logo centenary of Latvia

Audio & Video