11, 12, 14 oktober 2018

Benjamin Britten

Gianandrea Noseda, dirigent

War Requiem

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2018 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Dirigent Gianandrea Noseda

Dirigent Gianandrea Noseda debuteert bij het Concertgebouworkest met een uitvoering van Benjamin Brittens monumentale War Requiem. Het is een langgekoesterde wens van het Concertgebouworkest dit belangwekkende werk uit te voeren. De bezetting - orkest, groot koor, kinderkoor en drie solisten - is een ware uitdaging. Het werk doet terloops ook een beroep op Noseda's ervaring als operadirigent, want in Brittens composities is theater nooit ver weg. Noseda heeft dit werk al vaak en zeer succesvol uitgevoerd met het London Symphony Orchestra. Zijn cd-opname oogstte veel lof.

Benjamin Brittens War Requiem

Britten componeerde het War Requiem voor de inwijding van de Kathedraal van Coventry die tijdens de Tweede Wereldoorlog was verwoest: een nieuwe kerk verrees naast de ruïnes van de oude. Evenzo balanceert de muziek voortdurend tussen klassieke harmonieën en moderne dissonantie. De traditionele requiemtekst wordt afgewisseld met verzen van dichter/militair Wilfred Owen, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog op vijfentwintigjarige leeftijd. De teksten gaan over dood en destructie, maar de overtuigde pacifist Britten laat de muziek vooral aansluiten bij de hoop die tussen de regels gloort. 

In 1964 voerde het Concertgebouworkest Brittens War Requiem uit onder Bernard Haitink met het 'dream team' - dat Britten eigenlijk voor de wereldpremière twee jaar eerder had beoogd - de Russische sopraan Galina Visjnevskaja, de Engelse tenor Peter Pears en de Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau. Nu werken Gianandrea Noseda en Het Concertgebouworkest opnieuw met een Russische sopraan, een  Engelse tenor en een Duitse bariton. 


Met het concert van 11 oktober viert het Concertgebouworkest het 100-jarig bestaan van de Republiek Letland. Op 8 november aanstaande treedt het orkest op in Riga, Letland in het kader van Concertgebouworkest meets Europe, de tournee naar alle lidstaten van de Europese Unie.

Logo centenary of Latvia

Audio & Video