22 januari 2021

Matthias Pintscher, dirigent

premières Van Parys en Pintscher

Wonderbaarlijke mandarijn

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2021 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Annelies Van Parys Eco... del vuoto (opdrachtwerk)
Matthias Pintscher Shirim (deel II en nieuw deel, opdrachtcompositie)
Béla Bartók De wonderbaarlijke mandarijn

Matthias Pintscher dirigeert het Concertgebouworkest in Bartóks opwindende Wonderbaarlijke mandarijn en twee premières. Het nieuwe deel dat Pintscher aan zijn eigen cyclus Shirim toevoegde beleeft zijn Nederlandse première. Van de Belgische Annelies Van Parys klinkt een wereldpremière.

Bartóks Wonderbaarlijke mandarijn

De theaterversie van Bartóks Wonderbaarlijke mandarijn werd in Hongarije verboden nog voordat er een noot in Boedapest geklonken had. Het verhaal van de jonge prostituée en de mandarijn die immuun lijkt voor de moordaanslagen van haar pooiers kwam niet door de censuur. Bartók maakte een concertversie waarbij het aanstootgevende verhaal veilig opgeborgen blijft in het hoofd van de luisteraar. Het Concertgebouworkest realiseert de Wonderbaarlijke mandarijn in samenwerking Duda Paiva's pantomime met poppen en dans.

Ongehoorde klankkleuren

Altijd op zoek naar ongehoorde klankkleuren neemt Annelies Van Parys graag risico in haar composities. Het maakt de wereldpremière van haar opdrachtcompositie voor het Concertgebouworkest, een hommage aan haar vroegere leermeester Luc Brewaeys, extra spannend. Pintscher liet zich voor Shirim inspireren door wat hij ‘de mooiste liefdesgedichten ooit geschreven’ vindt: het Hooglied. Aan de cyclus voor bariton en orkest voegde hij in 2019 een nieuw deel met koor toe, dat zijn Nederlandse première beleeft. 

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Maarten Beirens

Kaarten zijn vanaf 1 juni 2020 te bestellen via de website of via de Concertgebouwlijn: 020 - 67 18 345 (ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 22 januari bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.