16 januari 2021

Dvořák en Kodály | Gianandrea Noseda, dirigent

Yefim Bronfman speelt Liszt

Kaarten & programmaAudio & Video
Uitzending op Mezzo TV
januari 2021 zaterdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Antonín Dvořák The Noon Witch
Franz Liszt Pianoconcert Nr. 2
Zoltan Kodály Variaties op een Hongaars volkslied ('Fölszallott a Pava')

Meesterpianist Yefim Bronfman soleert in Liszts Tweede pianoconcert. Het vormt samen met evocatieve werken van Dvořák en Kodály een kleurrijk Oost-Europees programma: repertoire waarbij dirigent Gianandrea Noseda zich thuis voelt.

Romantische vertelling

De ene Liszt is de andere niet. Pianistisch vuurwerk was het handelsmerk van de Hongaarse duivelskunstenaar, maar zijn Tweede pianoconcert biedt meer verhaal dan effectbejag. De verschillende thema´s gedragen zich als romanpersonages die in een romantische vertelling worden meegesleept. Zeker met oudgediende Yefim Bronfman als solist. Dirigent Gianandrea Noseda keert terug bij het Concertgebouworkest na zijn indrukwekkende debuut in 2018 en het In memoriam voor Mariss Janssons in maart 2020.

Een heks en een pauw

In de muziek van Liszt, Dvořák en Kodály klinkt altijd wel iets van hun Oost-Europese afkomst door: een exotisch ritme, een flard zigeunermuziek, de sfeer van ongerepte natuur. Het symfonische gedicht De middagheks bewijst Dvořáks ongeëvenaarde talent om een muzikaal verhaal te vertellen aan de hand van Slavisch getinte melodieën en dansritmes.

Zoltán Kodály componeerde zijn ‘Pauw’-variaties in 1938 voor het toen vijftigjarige Concertgebouworkest. De première van dit zeer Hongaarse, exotisch klinkende stuk kreeg in Amsterdam enorme bijval. Tijd voor een hernieuwde kennismaking!

Audio & Video