Paavo Järvi, dirigent

Schumanns ‘Rheinische’ symfonie

Yuja Wang speelt Brahms

Kaarten & programmaAudio & Video
In november wordt de aangepaste programmering van januari tot en met mei 2021 bekendgemaakt.
Johannes Brahms Pianoconcert nr. 1 in d kl.t., op. 15
Robert Schumann Symfonie nr. 3 'Rheinische'

Het Concertgebouworkest speelt onder leiding van Paavo Järvi twee onbetwiste meesterwerken uit de negentiende eeuw. Naast Schumanns ´Rheinische´ symfonie klinkt het Eerste pianoconcert van Brahms met de wervelende soliste Yuja Wang.

Vuurwerk

Als Yuja Wang Brahms speelt mag je vuurwerk verwachten. In de afgelopen tien jaar veroverde de Chinese pianiste de wereld met haar verbluffende optredens. Ze geldt als een alleskunner die voor geen enkele compositie terugdeinst en altijd overtuigt. Dat maaktbenieuwd naar haar vertolking van Brahms Eerste pianoconcert, een werk vol duisteredramatiek en berucht om zijn krachtige, orkestrale pianopartij. En daarmee heeft het Concertgebouworkest een ´tegenspeler´ van formaat.

Bekroning

Paavo Järvi vervulde al meerdere indrukwekkende gastdirigentschappen bij het Concertgebouworkest. Nu laat hij zijn licht schijnen over Schumanns Derde symfonie, ‘Rheinische’. Dit werk is de bekroning van Schumanns pogingen om zich als orkestcomponistte bewijzen, na zijn successen met liederen en pianomuziek. Geïnspireerd door het fraaie Rijnlandschap wilde hij deze symfonie laten klinken als volksmuziek. Daarnaast heeft hetstuk soms een plechtige, spirituele lading: het resultaat van de diepe indruk die de destijds gloednieuwe kathedraal van Keulen op hem had gemaakt.

Audio & Video