8 oktober 2020

Gustavo Gimeno, dirigent

Krystian Zimerman, piano

Beethovens Derde pianoconcert

Kaarten & programmaAudio & Video
Gezien de huidige omstandigheden kan dit concert niet doorgaan in de aangekondigde vorm. Abonnees hebben hier bericht over ontvangen. Medio augustus wordt de nieuwe programmering bekendgemaakt.
oktober 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Christiaan Richter 2270 (opdrachtcompositie, wereldpremière)
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 3

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in Beethovens Pianoconcert nr. 3, met Gustavo Gimeno als dirigent.

Karakteristieke Beethoven-stijl

Beethoven componeerde zijn Pianoconcert nr. 3 toen hij nog altijd zelf optrad; doofheid zou spoedig een eind maken aan zijn podiumcarrière. In het Pianoconcert no. 3 hoor je hoe de karakteristieke Beethoven-stijl zich begint af te tekenen: de ingehouden dramatiek van dit werk is een voorbode van de Romantiek.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman wordt al decennia geroemd om zijn perfectionisme. Optreden doet hij alleen wanneer hij de essentie van de muziek volledig doorgrond heeft. Met de vijf Beethoven-concerten houdt hij zich al dertig jaar intensief bezig; dan mag je een afgewogen visie verwachten. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Hedendaags perspectief: Rihm

Het Concertgebouworkest en Krystian Zimerman voeren alle vijf pianoconcerten van Beethoven binnen één week uit, met nieuwe opdrachtwerken worden ze in hedendaags perspectief gezet. Beethovens Pianoconcert nr. 3 wordt gekoppeld aan een nieuw werk van Wolfgang Rihm, een van de belangrijkste componisten van de afgelopen decennia, speciaal voor het Concertgebouworkest gecomponeerd.

Audio & Video