Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest begint internationaal jeugdorkest

05 november 2018

Concertgebouworkest Young biedt opleiding voor getalenteerde Europese jongeren

Concertgebouworkest Young is het nieuwe internationale jeugdorkest van het Concertgebouworkest. Het bestaat uit jonge getalenteerde musici van 14 tot en met 17 jaar uit Europa en weerspiegelt de diversiteit van de Europese samenleving.

Het jeugdorkest is bedoeld voor ‘verborgen talenten’: jonge musici die een steuntje in de rug verdienen en die te weinig zichtbaar zijn in de Europese orkesten. 

summer camp

Gedurende het Concertgebouworkest Young summer camp krijgen zij een intensief programma met groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Het summer camp gaat verder dan alleen muziek. In samenwerking met het United World College Nederland krijgen de jonge musici ook workshops over persoonlijke ontwikkeling, democratie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

ambassadeurs

De periode wordt afgesloten met concerten onder leiding van een gerenommeerde dirigent in Het Concertgebouw en in concertzaal Flagey te Brussel, waar Concertgebouworkest Young zal samenspelen met het kinderkoor Singing Molenbeek. Vanaf dat moment zijn de deelnemers ambassadeurs: de gedachte achter Concertgebouworkest Young - talentontwikkeling, diversiteit en de verbinding met de maatschappij - nemen zij mee terug naar hun eigen land.

Het Concertgebouworkest acht de ontwikkeling van toptalent van essentieel belang. Het nieuwe jeugdorkest slaat een brug tussen de maatschappij en een cultureel topinstituut.

ontwikkeling van toptalent

Concertgebouworkest Young ligt in het verlengde van Concertgebouworkest meets Europe, de ambitieuze tournee naar alle lidstaten van de EU die het Concertgebouworkest ondernam tussen 2016 en 2018. Hierbij speelde het orkest in ieder land een werk samen met een lokaal jeugdorkest (Side by Side) en knoopte het nauwe banden aan met jonge musici door heel Europa. Een uniek concept, dat verdieping en intensivering vindt in de vorm van Concertgebouworkest Young en zo blijft resoneren in de samenleving.

voordragen en aanmelden

Het eerste Concertgebouworkest Young summer camp vindt plaats van 7 tot en met 25 augustus 2019 in het Akoesticum in Ede. Deelname is gratis, reis- en verblijfskosten worden vergoed. Muziekdocenten, dirigenten van lokale jeugdorkesten, schoolbands of ensembles, of andere professionals kunnen talentvolle jongeren voordragen om auditie te doen. Aanmelden voor het eerste Concertgebouworkest Young summer camp kan tot 31 januari 2019.

Alle benodigde informatie is te vinden op www.concertgebouworkest.nl/nl/rco-young.

Deel: