Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest benoemt Iván Fischer tot honorair gastdirigent

23 oktober 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft Iván Fischer benoemd tot honorair gastdirigent met ingang van het seizoen 2021/22. De Hongaarse dirigent zal minstens twee weken per seizoen met het orkest werken.

Iván Fischer wordt hiermee de derde titeldirigent van het orkest naast eredirigent Bernard Haitink en conductor emeritus Riccardo Chailly. Fischers voormalige mentor, Nikolaus Harnoncourt, was honorair gastdirigent van het Concertgebouworkest van oktober 2000 tot zijn dood in 2016.

Al sinds 1987 is Iván Fischer vrijwel jaarlijks te gast bij het Concertgebouworkest. Op 24, 25 en 26 juni jl. leidde hij op onnavolgbare wijze de Ammodo masterclass dirigeren. In december verwachten we hem weer als gastdirigent.

Algemeen directeur David Bazen: ‘Iván Fischer weet het orkest regelmatig een artistieke impuls te geven door zijn eigenzinnige en verfrissende ideeën over repertoire, orkestopstelling en samenspel. In zijn aandacht voor de omstandigheden waarin een compositie ontstond en het verhaal achter de noten is hij verwant aan Nikolaus Harnoncourt, bij wie hij ooit assistent was. Bovendien deelt Iván Fischer met het Concertgebouworkest een passie voor educatie. Wij zijn heel verheugd dat Iván deze voor het orkest zo belangrijke titel aanvaardt.’

Iván Fischer: ‘Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft grote muzikale en menselijke kwaliteiten en ik ben zeer vereerd lid te worden van hun familie. Amsterdam is een stad waar ik mij thuis voel en ik zal mijn best doen om bij te dragen aan het rijke culturele erfgoed van deze mooie stad. Traditie en vernieuwing zijn hier geen tegenstelling omdat het Concertgebouworkest een grote traditie VAN vernieuwing heeft! Het is een werkelijk inspirerende omgeving, ik dank jullie voor de uitnodiging.’

Biografie

Iván Fischer studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest. Hij vervolgde zijn opleiding in Wenen met lessen orkestdirectie van Hans Swarowsky. Daarop was hij twee seizoenen lang assistent van Nikolaus Harnoncourt.
In 1983 richtte Iván Fischer het Boedapest Festival Orkest op. Met dit gezelschap, waarvan hij nog steeds chef-dirigent is, voerde hij vele vernieuwingen door, zoals de beroemde Cacao-concerten voor kleine kinderen, de ‘Midnight Music’-concerten voor een jong publiek, verrassingsconcerten zonder aangekondigde programma’s en verschillende educatie- en outreach-projecten, zoals een tournee langs voormalige synagoges. In het verleden stond Iván Fischer aan het roer van Kent Opera, Opéra National de Lyon, het National Symphony Orchestra in Washington en het Konzerthausorchester in Berlijn, waar hij sindsdien eredirigent is.
Hij is actief als componist en operaregisseur met zijn Iván Fischer Opera Company en richtte diverse festivals op, waaronder het Vicenza Opera Festival. Zijn cd-opnames voor het label Channel Classics ontvingen veel aandacht en onderscheidingen.
Iván Fischer ontving de Kossuth Prijs, de Ovatie Prijs en de Crystal Award van het World Economic Forum voor het steunen van internationale cultuuruitwisseling, en is Chevalier des Arts et des Lettres en erelid van de Royal Academy of Music in Londen. Iván Fischer beperkt zijn gastdirigentschappen tot drie à vier orkesten in de wereld om voldoende tijd en aandacht te kunnen geven aan het componeren, aan zijn Boedapest Festival Orkest en zijn operagezelschap, en aan het voortdurend ontwikkelen van creatieve ideeën. Hij is een bekend voorvechter voor mensenrechten, democratie en tolerantie.

Deel: