Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest blijft jong talent opleiden in masterclass, academie en jeugdorkest

19 mei 2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest acht talentontwikkeling van groot belang en doet er alles aan om zijn educatieve programma’s doorgang te laten vinden voor zover de restricties in verband met het coronavirus dat toelaten.

Masterclass dirigeren

Op woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 juni 2020 is het orkest voornemens de Ammodo Masterclass dirigeren onder leiding van Iván Fischer te laten plaatsvinden zonder publiek. Deze wordt vanuit Het Concertgebouw live gestreamd via de website en de socialmediakanalen van het Concertgebouworkest. Details over gewijzigde tijden worden in een later stadium gecommuniceerd.

De Ammodo Masterclass is van onschatbare waarde voor de deelnemende dirigenten én voor muziekliefhebbers die meer willen leren over de fascinerende interactie tussen dirigent en orkest. Iván Fischer zal zijn kennis en ervaring delen met vier zeer talentvolle jonge dirigenten: Earl Lee (Korea/Canada), Corinna Niemeyer (Duitsland), Jaume Santonja (Spanje) en Katharina Wincor (Oostenrijk). De Ammodo Masterclass wordt mogelijk gemaakt dankzij Ammodo, met bijdragen van het Kirill Kondrashin Fonds en de Schweizer Mengelberg Stiftung.

Academie van het Concertgebouworkest

De Academie van het Concertgebouworkest leidt al meer dan vijftien jaar met veel succes orkestmusici op. Voor het seizoen 2020/2021 zijn tien academieplaatsen beschikbaar, waarvan zeven inmiddels zijn ingevuld. Wegens de onzekerheden rondom muziekuitvoeringen heeft het orkest helaas moeten beslissen hun academieopleiding uit te stellen tot het seizoen 2021/2022.

Concertgebouworkest Young

Concertgebouworkest Young, het jeugdorkest voor Europese talenten van 14 tot 18 jaar die een steuntje in de rug verdienen, beleefde in de zomer van 2019 een vliegende start. Voor de tweede editie van Young zijn uit 320 aanmeldingen 72 getalenteerde jongeren geselecteerd, afkomstig uit 25 landen. Het zomerprogramma en de concerten van deze tweede lichting zijn een jaar uitgesteld; wel krijgen ze gedurende het seizoen 2020/2021 online lessen, waaronder masterclasses door musici van het Concertgebouworkest.

De deelnemers van de eerste editie hebben zich na de uiterst succesvolle concerten in augustus 2019 vol enthousiasme ingezet als ambassadeur voor Young. Om de jongeren in deze moeilijke tijden motivatie en steun te bieden hebben musici van het Concertgebouworkest hen extra online masterclasses aangeboden. Maar liefst 60 jongeren hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt.

Deel: