Nieuws

Nieuwsoverzicht

Concertgebouworkest eert Jan Pieterszoon Sweelinck

08 oktober 2021

400ste sterfdag Sweelinck herdacht met o.a. wereldpremière Joey Roukens

Sweelinck Preludiumcover oktober 2021 © Enkeling
Sweelinck Preludiumcover oktober 2021 © Enkeling

Het Koninklijk Concertgebouworkest herdenkt de 400ste sterfdag van Nederlands belangrijkste componist, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), met een kamermuziekprogramma op 23 oktober en een symfonisch programma op 28, 29 en 31 oktober. Onderdeel van het concertprogramma is een opdrachtcompositie van Joey Roukens, Vertekende fantasie (naar J.P. Sweelinck). De concerten maken deel uit van het Sweelinck Festival.

Kamermuziek

Op zaterdagochtend 23 oktober spelen musici uit het orkest in de centrale hal van het Stadsarchief een kamermuziekprogramma rondom Sweelinck als schakel tussen de Engelse Renaissance en de Duitse Barok. Naast onder meer Sweelincks Chromatische fantasie klinkt muziek van Dowland, Bull, Scheidemann en Bach. Informatie en tickets hiervoor zijn te vinden via sweelinckfestival.nl.

Symfonisch programma

Op 28, 29 en 31 oktober speelt het Concertgebouworkest in Het Concertgebouw onder leiding van debuterend dirigent Maxim Emelyanychev. Onderdeel van het programma is Sweelincks Beati pauperes in een bewerking voor authentieke blaasinstrumenten, uitgevoerd door blazers uit het orkest, organist Erwin Wiersinga en dirigent Maxim Emelyanychev. Laatstgenoemde bespeelt de zink, een blaasinstrument dat in Sweelincks tijd zijn hoogtijdagen beleefde. Het arrangement is gebaseerd op een speciale editie, vervaardigd door musicoloog Simon Groot. Het orkest speelt bovendien de wereldpremière van Joey Roukens’ opdrachtwerk Vertekende fantasie (naar J.P. Sweelinck). Op het programma staan verder werken van Joseph Haydn en Felix Mendelssohn.

Themanummer Preludium

Ter gelegenheid van de Sweelinck-uitvoeringen verscheen een themanummer rondom Sweelinck van het maandblad Preludium, met onder meer achtergrondverhalen en een interview met componist Joey Roukens.

 

Deel: