Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest en Pierre Bokma in Stravinsky’s Oedipus Rex

27 januari 2020

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 voert het Concertgebouworkest Stravinsky’s opera-oratorium Oedipus Rex uit met acteur Pierre Bokma als spreker, vijf zangsolisten en het Lets Staatskoor ‘Latvija’.

Binnen het programma, met als titel Het onverbiddelijke noodlot: Oedipus, leidt debuterend dirigent Santtu-Matias Rouvali ook de ouverture van Verdi’s La forza del destino en de wereldpremière van Theo Verbey’s Ariadne, dat de Nederlandse componist voor het Concertgebouworkest schreef vlak voordat hij stierf op 13 oktober 2019.

De solisten naast Pierre Bokma in het bloedstollende Oedipus Rex zijn Lance Ryan (tenor), Anna Caterina Antonacci (mezzosopraan), Christian van Horn (bariton), Shenyang (bas-bariton) en Attilio Glaser (tenor).

Mens & Mythe

De concerten sluiten de reeks Mens & Mythe af, dat het Concertgebouworkest organiseert in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Een inleidend filmpje bij het programma is te vinden op concertgebouworkest.nl/nl/mens-mythe.

Horizon met Entrée Late Night

Het concert van donderdag 30 januari maakt deel uit van de innovatieve serie Horizon. Direct na het concert organiseert jongerenvereniging Entrée in de Koorzaal en de entreehal van Het Concertgebouw de gratis toegankelijke Entrée Late Night met diverse avontuurlijke acts. Zo spelen musici van het Concertgebouworkest muziek van Debussy, Saariaho en Johnson, en werken studenten van de Dutch National Opera Gallery met conservatoriumstudenten samen in verrassende uitvoeringen van beroemde operascènes. Op 30 januari is de Horizon-gids met onder meer de toelichtingen, een essay door Piet Gerbrandy en andere achtergrondinformatie kosteloos verkrijgbaar in Het Concertgebouw.

Inleiding en Meet the artists

Voorafgaand aan het concert van 31 januari geeft Maarten Beirens in de Koorzaal een inleiding op het concert. Direct na afloop van het concert spreekt artistiek directeur Joel Ethan Fried in de Spiegelzaal met dirigent Santtu-Matias Rouvali, Lance Ryan, Anna Caterina Antonacci en een orkestmusicus.

Deel: