Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest speelt Beethovens vijf pianoconcerten met Krystian Zimerman

05 oktober 2020

Tussen 7 en 11 oktober voert het Concertgebouworkest in het kader van Beethoven 2020 alle vijf pianoconcerten van Beethoven uit met als solist Krystian Zimerman. Met de concerten onder leiding van Gustavo Gimeno viert het orkest dat Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden werd geboren.

Op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 oktober worden de pianoconcerten verdeeld over vijf korte concerten en in een actueler perspectief gezet door Weberns Fünf Sätze respectievelijk een nieuw opdrachtwerk van de jonge Nederlander Christiaan Richter, 2270.

Op zondag 11 oktober klinken alle vijf pianoconcerten op één dag, verdeeld over drie korte concerten.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman wordt beschouwd als een van de grootste pianisten van onze tijd. Hij staat bekend om zijn diepzinnige spel en zijn onwaarschijnlijke perfectionisme. De Pool treedt zelden op met orkesten. Met het Concertgebouworkest heeft hij al sinds zijn vroege debuut in 1977 een goede band. Zijn vorige samenwerking met het orkest was in 2014.

 
Programma

7 oktober: Pianoconcert nr. 1 en 2, Webern

Op woensdag 7 oktober om 19.00 wordt Beethovens Tweede pianoconcert uitgevoerd, het eerste dat de componist voltooide. Later die avond, om 21.15 uur, staat het Eerste pianoconcert op de lessenaars. De beide vroege pianoconcerten worden voorafgegaan door Fünf Sätze van Anton Webern, die begin twintigste eeuw als exponent van de Tweede Weense School de motivische compositietechnieken van Beethoven radicaal doorvoerde en omwerkte tot een compleet nieuwe, moderne stijl.

8 oktober: Pianoconcert nr. 3, Richter

Op donderdag 8 oktober  om 20.15 uur klinkt Beethovens Derde pianoconcert, dat een nieuwe tijd aankondigde. Het wordt ingeleid door de wereldpremière van 2270, Christiaan Richters tweede opdrachtwerk voor het Concertgebouworkest. Richter geeft met dit werk

een actueel commentaar op Beethovens pianoconcerten en durft zelfs een blik te werpen in de verre toekomst: in het jaar 2270 vieren we dat Beethoven 500 jaar geleden werd geboren.

9 oktober: Pianoconcert nr. 4 en 5, Richter

Op vrijdag 9 oktober staat om 19.00 uur Beethovens Vierde pianoconcert op het programma en om 21.15 uur het Vijfde, het ‘Keizersconcert’. Beide worden eveneens ingeleid door Christiaan Richters 2270.

11 oktober: Pianoconcert nr. 1 t/m 5

Op zondag 11 oktober worden de vijf pianoconcerten - zonder openingswerken - verdeeld over drie concerten: om 10.30 uur klinken de pianoconcerten nr. 2 en 1, om 13.15 nr. 3 en om 15.30 uur de pianoconcerten nr. 4 en 5.

Deel: