Pers

Persoverzicht

Concertgebouworkest voltooit Concertgebouworkest meets Europe in Zagreb

20 november 2018

Orkest trad op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie

Op zaterdag 24 november voltooit het Concertgebouworkest zijn ambitieuze tourneeproject Concertgebouworkest meets Europe met een concert in Zagreb (Kroatië). Sinds augustus 2016 zal het orkest dan hebben opgetreden in alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waarbij in ieder land eenmaal een openingswerk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land is uitgevoerd (Side by Side). Het orkest bezocht zes landen voor het eerst in zijn geschiedenis: Bulgarije, Cyprus, Estland, Litouwen, Malta en Slowakije. In februari 2019 publiceert het Concertgebouworkest over deze unieke tournee het boek Concertgebouworkest meets Europe, waarin naast interviews en foto’s ook ruimte is voor essays van zowel professionele schrijvers als van jongeren uit heel Europa.

Algemeen directeur van het Concertgebouworkest Jan Raes: ‘Met Concertgebouworkest meets Europe, een ambitieus project met uitdagingen op vele terreinen, heeft het orkest de meerstemmige Europese traditie en het belang van internationale samenwerking weten te benadrukken. De polyfonie die het fundament vormt van Europa staat de laatste jaren sterk onder druk. De boodschap van Concertgebouworkest meets Europe is dan ook urgenter dan ooit: het is essentieel om met aandacht en empathie naar elkaar te blijven luisteren, opdat splijtzwammen geen ruimte krijgen en we gezamenlijk aan een toekomst kunnen bouwen.’

Zagreb en Luxemburg

In de Lisinski Concert Hall in Zagreb dirigeert Philippe Herreweghe het Concertgebouworkest. Beethovens Ouverture ‘Egmont’ wordt Side by Side uitgevoerd met het Zagreb Academy of Music Symphony Orchestra. Vervolgens klinken Beethovens Vioolconcert met soliste Isabelle Faust en Schumanns Tweede symfonie.

Op zondag 25 november volgt nog een concert in de Philharmonie in Luxemburg, waar Beethovens Vioolconcert en Schumanns Tweede symfonie worden voorafgegaan door Schuberts Deutsche Tänze in de orkestratie van Webern. 

Samenwerkingen met jonge musici

Naast de Side by Side uitgevoerde openingswerken vonden tijdens Concertgebouworkest meets Europe in alle landen van de Europese Unie ook masterclasses en coachingsessies plaats door leden van het Concertgebouworkest. Het leidde tot duurzame samenwerkingen met jonge musici door heel Europa. Deze vinden een verdere verdieping in het internationale jeugdorkest Concertgebouworkest Young, dat het orkest op 5 november presenteerde en dat in de zomer van 2019 van start gaat.

Deel: