Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Cristian
Macelaru

dirigent

De Roemeense dirigent Cristian Măcelaru is conductor in residence van het Philadelphia Orchestra, dat hij sinds 2013 jaarlijks leidt in abonnementsprogramma's en speciale concerten. In 2016 werd hij benoemd tot Music Director van het Cabrillo Festival, het langstlopende Amerikaanse festival voor hedendaagse muziek, waarmee hij Marin Alsop opvolgt.

Cristian Măcelaru begon als violist; hij was de jongste concertmeester ooit van het Miami Symphony Orchestra. Bij Larry Rachleff aan de Rice University in Houston behaalde hij zijn directiediploma. Ook volgde hij lessen bij onder anderen  David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen and Stefan Asbury in Tanglewood en Aspen. In 2012 werd hem de Sir Georg Solti Emerging Conductor Award toegekend; in 2014 won hij de prestigieuze Sir Georg Solti Conducting Award.

Cristian Măcelaru mag een rijzende ster onder de dirigenten worden genoemd sinds hij in februari 2012 met veel succes inviel voor Pierre Boulez bij het Chicago Symphony Orchestra. Inmiddels stond hij voor onder meer het Los Angeles Philharmonic Orchestrahet hr-Sinfonieorchester Frankfurt, het City of Birmingham Symphony Orchestra, het Royal Scottish National Orchestra, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en de symfonieorkesten van Toronto, Baltimore, Seattle, Detroit en Indianapolis.

In 2017 stond Cristian Măcelaru  voor het eerst het Koninklijk Concertgebouworkest toen hij inviel voor Kirill Petrenko. Op het programma stonden werken van Mozart, Strauss en Wagner.