Nieuws

Nieuwsoverzicht

Cristian Macelaru vervangt Mariss Jansons

13 september 2019

Conductor emeritus Mariss Jansons heeft zijn concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest op 18 en 19 september in Amsterdam en op 21 september in Boekarest  om gezondheidsredenen moeten afzeggen. Het orkest is dankbaar dat de  Roemeense dirigent Cristian Măcelaru het programma op deze termijn ongewijzigd overneemt.

Cristian Măcelaru (foto: Sorin Popa)
Cristian Măcelaru (foto: Sorin Popa)

In 2017 debuteerde Cristian Măcelaru bij het Concertgebouworkest met werken van Mozart, Strauss en Wagner. Daarna dirigeerde hij programma’s in oktober 2018 en in maart 2019.

Măcelaru is met ingang van het seizoen 2019/2010chef-dirigent van het WDR Sinfonieorchester.  Tevens is hij conductor in residence van het Philadelphia Orchestra en sinds 2017 Music Director van het Cabrillo Festival, het langstlopende Amerikaanse festival voor hedendaagse muziek.

Cristian Măcelaru begon als violist; hij was de jongste concertmeester ooit van het Miami Symphony Orchestra. Bij Larry Rachleff aan de Rice University in Houston behaalde hij zijn directiediploma. Ook volgde hij lessen bij onder anderen David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen and Stefan Asbury in Tanglewood en Aspen. In 2012 werd hem de Sir Georg Solti Emerging Conductor Award toegekend; in 2014 won hij de prestigieuze Sir Georg Solti Conducting Award.

In 2012 viel Cristian Măcelaru met veel succes in voor Pierre Boulez bij het Chicago Symphony Orchestra. Inmiddels stond hij voor onder meer het Los Angeles Philharmonic Orchestra and the City of Birmingham Symphony Orchestra.

Deel: