Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Dawid
Runtz

dirigent

De Poolse dirigent Dawid Runtz (1992) studeerde orkest- en operadirectie aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau bij Antoni Wit. In 2014 werd hij uitgenodigd om zijn vaderland te vertegenwoordigen tijdens het eerste International Forum of Young Conductors in Zielona Góra. Sinds dat jaar werkt hij als assistent-dirigent bij de Poolse Nationale Opera in Warschau.

In 2016 debuteerde hij bij het Filharmonisch Orkest van Warschau, won hij de tweede prijs tijdens het internationale Witold Lutoslawski dirigentenconcours en werd hij geselecteerd om deel te nemen aan de Italian Opera Academy onder begeleiding van Riccardo Muti. Runtz nam ook deel aan masterclasses van Jorma Panula en Jacek Kaspszyk.

In januari van dit jaar werd hij bij het Filharmonisch Orkest Warschau aangesteld als de assistent van artistiek leider Jacek Kaspszyk. Daarnaast dirigeerde hij onder andere het Pools Radio Orkest Warschau, het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest, Orchestra Cherubini in Ravenna en Krakau Sinfonietta.

Dawid Runtz is ook componist; voor zijn werk Evolution voor kamerorkest ontving hij de eerste prijs in het nationale concours voor jonge componisten Uczniowskie Forum Muzyki in Warschau.