Pers

Persoverzicht

Debuut William Christie bij Concertgebouworkest met Johannes-Passion

09 april 2019

Op vrijdag 12 april en zondag 14 april voert het Concertgebouworkest de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach uit in het kader van zijn jaarlijkse Passie- en Palmzondaguitvoeringen. De muzikale leiding is in handen van barok-expert William Christie, die zijn langverwachte debuut maakt bij het Concertgebouworkest.

Naast het Nederlands Kamerkoor verlenen zes vocale solisten  hun medewerking: de tenor Reinoud van Mechelen (Evangelist), de nog jonge bas Alex Rosen (Christus), de sopraan Emöke Baráth, de countertenor Iestyn Davies, de tenor Anthony Gregory en de bas Renato Dolcini.

De Palmzondaguitvoering van 14 april wordt om 14.15 uur live uitgezonden door AVROTROS via NPO Radio 4.

William Christie geldt als een pionier van de oudemuziekbeweging. Hij staat sinds 1979 aan het roer van het door hem opgerichte Franse ensemble Les Arts Florissants, dat vooral Franse barokmuziek op het repertoire heeft (Lully, Charpentier, Rameau) naast componisten als Monteverdi en Händel.

De jaarlijkse Passieuitvoering is de oudste traditie van het orkest. Bachs Johannes-Passion staat al sinds 1889 op het repertoire, twee jaar later werd begonnen met een vrijwel jaarlijkse Matthäus-Passion. Met name Willem Mengelberg stond aan de wieg van de Nederlandse Matthäus-traditie. Sinds de jaren vijftig worden de twee grote Passies door het Concertgebouworkest beurtelings uitgevoerd, de afgelopen tien jaar afgewisseld met modernere passies.

Deel: