Nieuws

Nieuwsoverzicht

Dirigente Shiyeon Sung vervangt Tan Dun

30 september 2021

Koreaanse debuteert bij het Concertgebouworkest met wereldpremière Tan Dun en werken van Bartók, Verbey en Yun

Dirigente Shiyeon Sung (foto: Yongbin Park
Dirigente Shiyeon Sung (foto: Yongbin Park

Wegens reisbeperkingen vanuit China die verband houden met covid-19 kan Tan Dun helaas niet op 4 en 5 november in Amsterdam het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeren. Zijn Three Muses in Video Game voor het orkest en solotrombonist Jörgen van Rijen zal desondanks zijn wereldpremière beleven. Het orkest is verheugd dat Shiyeon Sung bereid is gevonden op vrijdag 5 november het nieuwe tromboneconcert te dirigeren. Het aangepaste programma bevat daarnaast Lumen ad Finem Cuniculi van Theo Verbey, Muak van Isang Yun en Muziek uit ‘De wonderbaarlijke mandarijn’ van Béla Bartók. De Koreaanse dirigente Shiyeon Sung maakt haar debuut bij het Concertgebouworkest.

Het Extra Concert op 4 november komt te vervallen. De geplande wereldpremière van Tan Duns Requiem for Nature onder leiding van de componist wordt uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Shiyeon Sung

Shiyeon Sung werd geboren in Pusan (Zuid-Korea) en won als jonge pianiste diverse concoursen. Van 2001 tot 2006 studeerde ze orkestdirectie bij Rolf Reuter aan de Hochschule für Musik Hanns Eiser in Berlijn en bij Jorma Panula in Stockholm. Toen ze in 2007 assistent-dirigent werd bij het Boston Symphony Orchestra had ze zich al bewezen door zowel de International Conductors’ Competition Sir Georg Solti als de Gustav Mahler Conducting Competition in Bamberg te winnen.

Ze ontwikkelde een innige relatie met het Seoul Philharmonic Orchestra. Van 2009 tot 2013 was ze bij dat orkest associate conductor, een positie die speciaal voor haar gecreëerd was. Vervolgens bracht ze tussen 2014 en 2017 het Gyeonggi Philharmonic Orchestra als chef-dirigent internationaal succes. In 2017 was het onder haar leiding het eerste Aziatische orkest dat ooit te gast was op het Musikfest Berlin.

Shiyeon Sung was te gast bij een gestaag groeiende lijst orkesten, waaronder het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Konzerthaus Orchester Berlin, de Los Angeles Philharmonic, het Sydney Symphony Orchestra en recent het Antwerp Symphony Orchestra.

Deel: