Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Eerbetoon aan vorig jaar overleden honorair gastdirigent

22 februari 2017

Koninklijk Concertgebouworkest draagt concerten op aan Nikolaus Harnonourt

Het Koninklijk Concertgebouworkest en de dirigent Thomas Hengelbrock dragen de concerten van 23 en 24 maart a.s. op aan Nikolaus Harnoncourt, die op 5 maart 2016 overleed.  Harnoncourt onderhield een hechte band met het orkest en kreeg in het jaar 2000 de titel ‘honorair gastdirigent’. Thomas Hengelbrock is in zijn benadering verwant aan Harnoncourt.  

Nikolaus Harnoncourt maakte het Concertgebouworkest vertrouwd met verworvenheden van de historische uitvoeringspraktijk, toen dit in de symfonische wereld nog allerminst gebruikelijk was. In zijn vaderland pionierde hij met het op historische instrumenten spelende Concentus Musicus Wien; het Concertgebouworkest paste onder zijn leiding de historische kennis van speelmanieren toe op een modern instrumentarium. De beperkte inzet van vibrato leidde bijvoorbeeld tot een transparante klankvorming.

De musici bewaren warme herinneringen aan de wijze waarop Harnoncourt de muziek tijdens repetities en concerten tot leven bracht. Hij maakte op 21 maart 1975 zijn debuut met de Johannes-Passion van Bach en dirigeerde het volgende jaar de Matthäus-Passion. De passie-uitvoeringen onder zijn leiding waren al snel een begrip in de wereld. Bij De Nationale Opera ging hij het orkest voor in de Da Ponte-opera’s van Mozart, die ook op cd werden vastgelegd. Als dirigerende musicoloog was Harnoncourt een exponent van het gedegen onderzoek. Hij rukte steeds verder op in de tijd. Via Haydn, Beethoven, Schubert en Schumann kwam hij onder meer uit bij Alban Berg, Gershwin en Bruckner. Diens Vijfde symfonie markeerde in 2013 zijn laatste gastdirecties in Amsterdam.

Thomas Hengelbrock, thans chef-dirigent van het NDR Elbphilharmonie Orchester in Hamburg, maakte als violist ooit deel uit van Harnoncourts ensemble Concentus Musicus Wien. In 1985 stond hij aan de basis van het Freiburger Barockorchester, later richtte hij het Balthasar-Neumann-Chor en -Ensemble op.

Op 14 september a.s. dirigeert Hengelbrock de RCO Opening Night, het concert waarmee het Concertgebouworkest op feestelijke wijze zijn nieuwe seizoen opent. De stersopraan Diana Damrau maakt die avond met aria’s van Mozart haar debuut bij het orkest.

Het concert op 24 maart zal live en wereldwijd worden uitgezonden door Mezzo via kabel en satelliet.

Deel: