Pers

Persoverzicht

Eigen huis voor het Concertgebouworkest

15 januari 2019

Concertgebouworkest House wordt geopend door burgemeester van Amsterdam

Op zaterdag 19 januari vindt de officiële opening plaats van Concertgebouworkest House, het nieuwe onderkomen van het Concertgebouworkest op de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema is voornemens de officiële openingshandeling te verrichten. Rondom deze datum vinden diverse openingsfestiviteiten plaats, waarvoor onder meer buurtbewoners, begunstigers en andere relaties van het orkest zijn uitgenodigd. 

Historische gebeurtenis

Het betrekken van Concertgebouworkest House vlak na zijn 130ste verjaardag is een historisch moment voor het Concertgebouworkest. Een langgekoesterde droom gaat hiermee in vervulling. Orkest- en stafleden en publiek komen voortaan samen in het gemeentelijke monument aan het Museumplein op een steenworp afstand van Het Concertgebouw. Het gebouw uit 1908, ontworpen door H.P. Berlage, is geheel naar de wensen van het orkest verbouwd, gerestaureerd en van nieuwbouw voorzien. Om dit alles mogelijk te maken heeft het orkest 10 miljoen euro weten te werven bij particulieren, fondsen en bedrijven. Daarnaast is 1,2 miljoen euro geworven voor activiteiten in Concertgebouworkest House. 

Alles komt samen in Concertgebouworkest House

In de tien akoestisch geïsoleerde muziekstudio’s kunnen de orkestmusici voortaan hun orkestpartijen of kamermuziekprogramma’s voorbereiden. Voorheen waren zij vaak aangewezen op elders te huren ruimtes. De Amsterdamzaal schept ruimte voor kamermuziek, inleidingen, proefspelen en educatieve activiteiten. Concertgebouworkest House bevat verder ontvangstruimtes, kantoor- en vergaderruimtes en een ontmoetingsruimte waar musici, staf en relaties van het orkest elkaar treffen. Vanaf komend seizoen vinden er in de Amsterdamzaal workshops met schoolklassen plaats en maandelijks een publieksevenement.

Programma open huis

Naast de openingen voor schenkers en relaties zijn er in de ochtenden van 17, 18 en 19 januari zijn buurtbewoners welkom om onder het genot van een verse croissant en een kopje koffie het pand te bekijken. Op deze ochtenden vindt live verslaggeving vanuit Concertgebouworkest House plaats, te volgen via de radio en tv.

donderdag 17 januari 7.00-9.00 uur: open huis voor de buurt, tv-reportage door Wakker Nederland, NPO1, en reportage voor De ochtend op 4 van KRO-NCRV via NPO Radio 4.

vrijdag 18 januari 7.00-9.00 uur: open huis voor de buurt, reportage door AT5 (uitzending nader te bepalen)

zaterdag 19 januari 10.00-13.00 uur: open huis voor de buurt, en van 10.00 tot 14.00 uur rechtstreekse uitzending Een goedemorgen met... door AVROTROS via NPO Radio 4. 

Van 17 tot en met 20 januari staat op het Museumplein een opvallend object in de vorm van een kubus met doorkijk naar het voor de gelegenheid mooi aangelichte Concertgebouworkest House.

Deel: