Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Eva-Maria
Westbroek

Sopraan

artist in residence 2017-2018

Eva-Maria Westbroek is een van Nederlands meest succesvolle zangeressen. In 1994, nog vóór haar afstuderen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, debuteerde ze als Mère Marie in Poulencs Dialogues des Carmélites op het Aldeburgh Festival. Ze won diverse prijzen in Italië en zong de titelrol in Puccini’s Tosca op haar vijfentwintigste in Rome.

Van 2001 tot 2006 was Eva-Maria Westbroek soliste bij de Staatsoper Stuttgart, waar ze in 2006 werd benoemd tot Kammersängerin. Ondertussen groeide haar internationale roem, zo debuteerde ze in 2004 bij de Opéra Bastille. Haar debuut bij De Nederlandse Opera, in Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Sjostakovitsj met het Koninklijk Concertgebouworkest in juni 2006, werd op dvd uitgebracht, waarna Westbroeks interpretatie door de VSCD werd uitgeroepen tot ‘meest indrukwekkende individuele prestatie’. Dezelfde rol zong ze vervolgens in het Royal Opera House Covent Garden.

In 2011 nam ze daar de titelrol op zich van Mark-Anthony Turnage’s controversiële opera Anna Nicole en debuteerde ze bij de Metropolitan Opera in New York als Sieglinde in Die Walküre van Wagner. Eva-Maria Westbroek trad op tijdens de Bayreuther Festspiele en het festival in Aix-en-Provence, en in alle grote operahuizen, waaronder de Opera National de Paris, de Wiener Staatsoper, de Deutsche Oper Berlin, het Teatro alla Scala in Milaan en Semperoper in Dresden.

Eva-Maria Westbroeks eerste concertante optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest betrof het eerste bedrijf van Die Walküre, geleid door Bernard Haitink, in 2008. Op 12 april 2013 soleerde ze bij het orkest in aria's en – met tenor Burkhard Fritz – duetten uit diverse opera's van Wagner.

Gedurende het seizoen 2017/18 is zij artist in residence bij het Concertgebouworkest.