Pers

Persoverzicht

George Benjamin dirigeert Ravel, eigen werk en premières bij Koninklijk Concertgebouworkest

07 januari 2019

Innovatief Horizon-programma rondom architectuur Amsterdamse School

Op donderdag 17 januari dirigeert George Benjamin bij het Koninklijk Concertgebouworkest binnen de innovatieve serie Horizon zijn eigen Dream of the Song, Ravels Alborada del gracioso en Bolero en werken van de jonge componisten Blai Soler en Christiaan Richter. Het concert met als thema Amsterdam en Barcelona 1919 sluit aan op de tentoonstelling ‘Gaudí en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip. 

Terugkeer succesvol opdrachtwerk

In George Benjamins Dream of the Song, dat het Concertgebouworkest in 2015 met groot succes in première bracht, schetsen teksten van Spaanse dichters (o.a. Lorca) een spiritueel ontwaken. Het werk keert nu terug met een visualisatie door Oliver Harrison. Het orkest deelt het podium met countertenor Bejun Mehta en de dames van het Nederlands Kamerkoor.

Amsterdamse School en Ravel

Met het Horizon-programma wordt het ontwaken van de moderne Nederlandse architectuur na het eind van de Eerste Wereldoorlog herdacht, nu honderd jaar geleden. De architecten van de Amsterdamse School ontwikkelden kunstzinnige sociale nieuwbouwprojecten als Het Schip en De Dageraad. Hun expressionistische vormgeving sloot aan bij jugendstil en art nouveau en vertoont verwantschap met de Catalaanse architect Antoni Gaudí. De stijlkenmerken klonken ook door in Ravels Spaans getinte werken die het concert omlijsten: Alborada del gracioso en Bolero.

Premières

Met het nieuwe opdrachtwerk Wendingen verwijzen de jonge Nederlandse componist Christiaan Richter en kunstenaarscollectief WildVreemd rechtstreeks naar de vormtaal van de Amsterdamse School. Met de Nederlandse première van Sol stelt het Concertgebouworkest de jonge Catalaanse componist Blai Soler aan het publiek voor.

Late Night

Aansluitend biedt de Entrée Late Night een verrassend programma in de Koorzaal en de entreehal van Het Concertgebouw. Met een miniconcert door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, theater, poëzie en wereldmuziek van Mamihlapinatapai.

Horizon-lezing met muziek

In Amsterdamse School Museum Het Schip geeft sociaal geograaf Ton Heijdra op woensdag 16 januari om 17.00 uur de Horizon-lezing Wendingen: de tonen van de Amsterdamse School, met kamermuziek van Ravel en Leo Smit (het trio ‘à Madame Rosa Spier’) door musici uit het Concertgebouworkest.

Concert op vrijdag met inleiding en Meet the Artists

Het programma van donderdag 17 januari klinkt ook op vrijdag 18 januari binnen de serie A van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit concert wordt voorafgegaan door een inleiding om 19.15 uur in de Koorzaal door musicologe Thea Derks. Na afloop van het concert spreekt artistiek directeur Joel Ethan Fried in de Spiegelzaal met George Benjamin, Bejun Mehta en een orkestmusicus.

 

Deel: