Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug


Groot Omroepkoor

Koor

Het Groot Omroepkoor is al vanaf zijn oprichting, kort na de Tweede Wereldoorlog, het enige koor in Nederland dat het grote koorsymfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Het koor is nauw verbonden met de Publieke Omroep en zingt veelvuldig in de omroepseries, met name de NTR ZaterdagMatinee, het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert.

Het repertoire in deze series beweegt zich tussen hedendaagse muziek (onder andere opdrachtwerken van Nederlandse componisten en premières van hedendaagse buitenlandse componisten als MacMillan, Henze en Adams), werken uit de negentiende en twintigste eeuw, en opera.

Met het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat een lange en zeer gewaardeerde samenwerking. Een van de historische momenten was de Nederlandse première in 1964 van Benjamin Brittens War Requiem onder leiding van de componist zelf en Bernard Haitink.

Tot de recente gezamenlijke uitvoeringen in de Grote Zaal behoren Mahlers Tweede symfonie onder leiding van Daniele Gatti in september 2016, Requiem voor Jheronimus Bosch onder leiding van Markus Stenz in november 2016 en de Nieuwe Passies onder leiding van Martyn Brabbins in april 2017.

Het Groot Omroepkoor staat onder leiding van koorleider Klaas Stok.