Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Håkan
Hardenberger

Trompet

Håkan Hardenberger werd geboren in Zweden en begon met trompetspelen toen hij acht was. Hij studeerde aan het conservatorium in Parijs en Los Angeles en geeft momenteel les aan het conservatorium van Malmö en aan het Royal Northern College of Music in Manchester.

De trompettist soleert bij alle grote orkesten in de wereld, zoals de New York Philharmonic, de symfonieorkesten van Chicago en Boston, de Wiener Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München. Onder leiding van onder meer Pierre Boulez, Alan Gilbert, Daniel Harding, Andris Nelsons en Esa-Pekka Salonen speelde hij de klassieke trompetconcerten, maar bracht hij ook veel nieuw solorepertoire in première. Harrison Birtwistle, Brett Dean, Hans Werner Henze, Olga Neuwirth, Arvo Pärt, HK Gruber en Mark-Anthony Turnage schreven werk voor hem. Met slagwerker Colin Currie treedt hij regelmatig op in recitals.

Håkan Hardenberger maakte in oktober 2012 zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Haydns Trompetconcert in Es groot en het voor hem geschreven From the Wreckage van Mark-Anthony Turnage.