Pers

Persoverzicht

Het Concertgebouworkest treedt op voor de Nachtwacht

12 maart 2019

Unieke samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Concertgebouworkest

In het Jaar van Rembrandt geeft het Concertgebouworkest op vrijdagavond 24 mei een concert voor de Nachtwacht. Een twintigtal orkestmusici speelt werken van Haydn en Mozart.

Extra bijzonder is dat twee solisten uit het Concertgebouworkest historische instrumenten uit de collectie van het museum zullen bespelen. Het is voor het eerst dat deze instrumenten worden bespeeld sinds ze deel uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum. Het concert maakt deel uit van het programma Muziek in het Rijksmuseum

'De allerbeste musici bespelen onze historische instrumenten. Het is fantastisch dat we met deze samenwerking onze collectie levend houden', aldus Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Natuurhoorn

Solohoornist Laurens Woudenberg bespeelt een natuurhoorn die gebouwd is door Jean-Louis Antoine Halary (Parijs, ca. 1850). De hoorn was onderdeel van de instrumentenverzameling van Willem Mengelberg, die 50 jaar chef-dirigent van het Concertgebouworkest was. In 2017 schonk Jaap Prinsen, oud-hoornist van het Concertgebouworkest, het instrument aan het Rijksmuseum.

Woudenberg: Geweldig dat mij de eer te beurt valt om deze hoorn te laten klinken. Dit instrument heeft behalve een interessante geschiedenis en een prachtig beschilderde beker ook een schitterende klank. 

Laurens Woudenberg is te horen als solist in Mozarts Hoornconcert in Es groot, KV 495. In delen uit Mozarts Musikalischer Spass, KV 522 spelen de hoornisten Laurens Woudenberg en Fons Verspaandonk beiden op een natuurhoorn.

Viool

Concertmeester Liviu Prunaru zal in Haydns Vioolconcert in C groot, Hob. VII, soleren op een viool uit ca. 1610, gebouwd door Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580 – ca. 1630). Het Rijksmuseum heeft deze viool in langdurige bruikleen van het Haags Gemeentemuseum.

Prunaru: Ik was blij verrast toen ik erachter kwam dat het Rijksmuseum een fantastische Maggini heeft. Het is een eer er binnenkort op te mogen spelen. Ik zou willen dat dat we elk jaar een concert kunnen geven met deze instrumenten, want ze moeten gehoord worden.

Solisten

Laurens Woudenberg studeerde in zijn geboortestad Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij Hans Dullaert en Herman Jeurissen. In 2006 trad hij toe tot de hoornsectie van Het Gelders Orkest, waar hij uiteindelijk solohoornist werd. Sinds 2012 is hij solohoornist bij het Concertgebouworkest.


Liviu Prunaru studeerde bij Alberto Lysy aan de beroemde Menuhin Music Academy in Gstaad en bij Dorothy DeLay in New York. Sinds het najaar van 2006 is hij concertmeester van het Concertgebouworkest.

Het concert vindt plaats in het kader van het Jaar van Rembrandt. Muziek in het Rijksmuseum wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Deel: