Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Hoogtepunten seizoen 2015/2016

Hoogtepunten 2015/2016

Nadat het Concertgebouworkest in de zomer van 2015 optrad tijdens SAIL Amsterdam en Lowlands, werd seizoen 2015/2016 officieel geopend met de allereerste RCO Opening Night. Wat volgde was een seizoen vol bijzondere momenten. Hieronder hebben wij een aantal van de hoogtepunten voor u geselecteerd.

Festivalzomer

De zomer van 2015 stond in het teken van de festivals SAIL Amsterdam en Lowlands.

Sail

Op 19 augustus 2015 trad het Concertgebouworkest op tijdens SAIL Amsterdam, het grootste gratis toegankelijke nautische evenement van Europa. Op een drijvend podium op het IJ speelde het orkest onder leiding van Daniel Harding twee maritieme werken: de ouverture van Wagners opera over een vervloekte kapitein en La mer, Debussy's kleurrijke schildering van de zee in al haar aspecten. Tot slot werd Le sacre du printemps van Stravinsky ten gehore gebracht. Meteen na afloop van het concert startte een spectaculaire vuurwerkshow. 

Lowlands

Een paar dagen later, op 23 augustus 2015, was het orkest voor de eerste keer te gast op het festival Lowlands te Biddinghuizen. Na een inleiding van Tijl Beckand werd, opnieuw onder leiding van Daniel Harding, Le sacre du printemps van Stravinsky opgevoerd. Het concert, dat live werd uitgezonden door Radio 4, is hier terug te beluisteren.

Eerste RCO Opening Night

Op 10 september 2015 beleefden we de allereerste RCO Opening Night onder leiding van Daniele Gatti. Een feestelijk concert ter opening van het seizoen met een bijzonder programma en een beroemde solist. De Opening Night markeerde de terugkeer (na 20 jaar) van meestercellist Yo-Yo Ma bij het Concertgebouworkest. Hij soleerde in Sjostakovitsj' Eerste celloconcert.

Ook in seizoen 2016/2017 is er een RCO Opening Night. Dit seizoen schrijft de RCO Opening Night geschiedenis: Daniele Gatti wordt geïnaugureerd als de zevende chef-dirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Mahler kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. De wereldvermaarde bariton Christian Gerhaher soleert in diens Lieder eines fahrenden Gesellen

Voor meer informatie over deze bijzondere avond, of voor het bestellen van kaarten, klikt u op onderstaande link.

RCO Opening Night 2016/2017

De nieuwe educatieve app

In oktober 2015 werd de nieuwe educatieve app Romeo & Julia gepresenteerd tijdens het kinderfilmfestival Cinekid in Amsterdam. Romeo & Julia is de derde app in de reeks die het Koninklijk Concertgebouworkest onder de vlag RCO Kids uitbracht, in samenwerking met uitgeverij Follow a Muse. De succesvolle educatieve apps van RCO Kids zijn gratis voor scholen en worden speciaal ontwikkeld voor het digibord. Er zijn inmiddels zo'n 275 scholen in Nederland – en enkele in België - die de apps gebruiken.

De app Romeo & Julia is hier te downloaden voor de iPad.

Bekijk hier onze educatieve apps

 

 

Kinderen spelen mee met het orkest

Op 22 november konden kinderen meespelen met het Concertgebouworkest op hun zelfgemaakte instrumenten. 

Voorafgaand aan het Familieconcert Pepernoten voor groot orkest had dirigent Rory MacDonald een oproep gedaan aan alle kinderen om zelf instrumenten te maken en deze mee te nemen. Voorafgaand aan het concert kregen kinderen in diverse foyers de mogelijkheid om te oefenen met musici van het orkest. 

Ook dit jaar zijn er weer Familieconcerten. Kaarten zijn te bestellen via onderstaande link.

Familieconcerten 2016/2017

Weihnachtsoratorium onder leiding van Jan Willem de Vriend


Foto: Renske Vrolijk

Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage… Met gejuich en gejubel begint de Kerstmatinee.

Wat de grote Passies zijn voor Pasen, dat is het Weihnachtsoratorium voor de donkere dagen aan het einde van het jaar. Johann Sebastian Bach schreef de zes zelfstandige delen om uit te voeren op zes avonden tussen kerst en Driekoningen.

Jan Willem de Vriend leidde deze Eerste Kerstdag het Concertgebouworkest, Cappella Amsterdam en vier gespecialiseerde solisten in de eerste drie delen. Een moment waar velen op gewacht hebben, want het was 49 jaar geleden dat het Concertgebouworkest deze hartverwarmende kerstmuziek uitvoerde.

Openbare masterclass Jean-Yves Thibaudet

Van dichtbij meemaken wat de nieuwe generatie musici kan leren van een van de grootste pianisten ter wereld: dat kon op 8 januari in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Jean-Yves Thibaudet, het afgelopen seizoen Artist in Residence bij het Concertgebouworkest, gaf toen een openbare masterclass aan twee zeer getalenteerde pianisten die aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel studeren bij Maria João Pires. De deelnemers waren Lilit Grigoryan uit Armenië en Leonardo Hilsdorf uit Brazilië. 

De masterclass werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Donateurs van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Meer informatie over doneren

RCO Club Night

Op 19 februari vond de tweede RCO Club Night plaats in Club Air Amsterdam met meesterpianist en Artist in Residence Jean-Yves Thibaudet. Samen met orkestleden en leden van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest werden er twee sets kamermuziek gespeeld in de ontspannen setting van de club.

De avond stond in het teken van de Roaring Twenties. Aan de lounge-sfeer werd ook bijgedragen door dj JamesZoo. Presentatie was in handen van Floris Kortie.

Luister nogmaals naar de uitgevoerde stukken op Spotify.

 

 

Dansen met Bach

Op 13 maart vond er een waar dansfeest plaats in het Koninklijk Concertgebouw. Kinderen dansten door de zaal op muziek van Bach. 

Tijdens het concert stond bewegen centraal. Kinderen bewogen mee met dirigent Daniel Harding, of met concertmeester Vesko Eschkenazy als hij de mooiste vioolsolo's speelde. Onder leiding van een choreograaf werden de kinderen begeleid met de danspasjes. 

Ook dit jaar zijn er weer Familieconcerten. Kaarten zijn te bestellen via onderstaande link.

Familieconcerten 2016/2017

Eerste Koningsnachtconcert

Dat klassieke musici alleen van klassiek houden en popmusici alleen van pop, is natuurlijk onzin. Muziek is een universele taal en als inspiratiebron onuitputtelijk.

Het Concertgebouworkest zoekt graag in samenwerking met jongerenvereniging Entrée de overeenkomsten op. Tijdens wat ooit het Koninginnenachtconcert heette, deelde het orkest het podium met CocoRosie, Patrick Watson, Fink en José James.

Koningsnacht 2016 vierde het orkest met de donkere stem van Benjamin Clementine. Van clochard in Parijs tot Mercury Prize: binnen luttele jaren wist de Britse zanger, pianist en dichter muziekliefhebbers wereldwijd te betoveren. Zijn intieme songs zijn scherpzinnig, poëtisch en melancholiek.

Georkestreerd door Jules Buckley en uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Brad Lubman klonken ze als nooit tevoren. Daarnaast speelde het orkest ook een aantal klassieke werken. Zo kwamen twee werelden bij elkaar in één onvergetelijk Koningsnachtconcert!

Patronage UNESCO voor RCO meets Europe

In mei 2016 maakte UNESCO bekend patronage te verlenen aan RCO meets Europe, de Europese tour van het Koninklijk Concertgebouworkest die in september dit jaar van start gaat. In het kader van deze tour zal het orkest in ruim twee jaar alle 28 lidstaten van de Europese Unie bezoeken. Eerder al verklaarde Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, zich bereid als beschermheer op te treden.

Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO, noemt het initiatief 'in lijn met de missie van UNESCO', doordat de tour bijdraagt aan intercultureel respect en een 'cultuur van vrede'. Ook zei ze er vertrouwen in te hebben dat de concertserie zal bijdragen aan het 'levend houden en doorgeven van Europa’s muzikale erfgoed aan volgende generaties'.

RCO meets Europe mag het logo dragen van het UNESCO-verdrag voor de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen uit 2005.

Meer over RCO meets Europe

 

'Wat is het leven? Een spel!'

Meteen in het eerste seizoen na zijn afscheid als chef-dirigent kwam Mariss Jansons in juni en juli terug als gastdirigent. En hoe! Met Pjotr Iljitsj Tsjaikovski's meesterlijke opera Pique dame (Schoppenvrouw) bij De Nationale Opera.

Twee keer eerder leidde Jansons met groot success het Concertgebouworkest in een operaproductie: Sjostakovitsj' Lady Macbeth van Mtsensk (in 2006) en Tsjaikovski's Jevgeni Onjegin (2011). 

In Pique dame leidt de gokverslaving van een legerofficier tot zijn ondergang – in het spel, in de liefde én in het leven. Het libretto van deze opera vol humor en tederheid werd geschreven door de broer van de componist, Modest Tsjaikovski. 'Wat is het leven? Een spel!'