Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Iván
Fischer

dirigent

Iván Fischer studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest. Hij vervolgde zijn opleiding in Wenen met lessen orkestdirectie van Hans Swarovsky. Daarop was hij twee seizoenen lang assistent van Nikolaus Harnoncourt.

In 1983 richtte Iván Fischer het Boedapest Festival Orkest op en hij boekte met dit gezelschap, waar hij nog steeds dirigent van is, sindsdien veel succes. Sinds augustus 2012 is Iván Fischer bovendien chef-dirigent van het Konzerthaus Berlin en het Konzerthausorchester.

Als gastdirigent concerteert hij met de belangrijkste orkesten, waaronder zeer regelmatig het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij al in 1987 debuteerde.

Iván Fischer bekleedde in het verleden posten als music director van Kent Opera en principal conductor van het National Symphony Orchestra in Washington.

Hij is oprichter van diverse festivals, waaronder het Boedapest Mahlerfeest, en bereikte met door hem geïnitieerde openluchtconcerten in Boedapest tienduizenden mensen.

In 2006 kreeg hij de Kossuth Prijs, de meest prestigieuze Hongaarse cultuurprijs, en in 2013 werd hem het erelidmaatschap vanthe Royal Academy of Music in Londen toegekend.

Iván Fischer is ook componist; zijn werk werd gespeeld in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Nederland en de Verenigde Staten.

In 2013 en 2014 leidde Iván Fischer het Concertgebouworkest in alle symfonieën van Beethoven. Met deze cyclus ondernam hij in april 2015 een tournee naar Luxemburg en Zuid-Korea.

  • studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest
  • studeerde orkestdirectie bij Hans Swarovsky
  • twee seizoenen assistent van Nikolaus Harnoncourt
  • 1983 - richt Boedapest Festival Orkest op
  • 1987 - debuteert bij het Concertgebouworkest
  • 2006 - Kossuth Prijs, de meest prestigieuze Hongaarse cultuurprijs
  • 2012 - benoemd tot chef-dirigent van het Konzerthaus Berlin en het Konzerthausorchester
  • 2013 - erelid the Royal Academy of Music Londen