Pers

Persoverzicht

Iván Fischer wordt 70: Amsterdam, Berlijn en Boedapest vieren samen zijn verjaardag

14 januari 2021

Iván Fischer viert zijn 70e verjaardag op 20 januari. Ter gelegenheid van deze gelukkige gelegenheid heeft het door hem opgerichte Boedapest Festival Orkest samen met het Concertgebouworkest in Amsterdam en het Konzerthausorchester in Berlijn een speciale concertcompilatie geproduceerd die online te zien zal zijn.

Amsterdam / Berlijn / Boedapest. De wereldberoemde dirigent Iván Fischer wordt op 20 januari 70 jaar. Naast de functie van muziekdirecteur van het Budapest Festival Orchestra, mede opgericht door hem in 1983, is hij ook honorair gastdirigent van het Concertgebouworkest in Amsterdam (met ingang van komend seizoen) en het Konzerthausorchester Berlin. De drie prestigieuze orkesten vieren samen de verjaardag van de maestro en zenden via hun websites een gezamenlijke productie uit die is samengesteld uit werken die door hem zijn gecomponeerd, gedirigeerd of geregisseerd, en enkele van zijn meest memorabele concerten. Dit gebeurt op woensdag 20 januari om 20.30 uur. De ongeveer negentig minuten durende concertfilm die gratis te zien is, bevat ook fragmenten uit Beethovens Achtste symfonie, uit Mahlers Eerste symfonie en geënsceneerde concertversies van de opera's Le nozze di Figaro van Mozart en Falstaff van Verdi, afgewisseld met groeten van enkele van zijn bekende fans en vrienden.

De Hongaar Iván Fischer is een van 's werelds meest visionaire en succesvolle orkestdirigenten. Hij studeerde piano, viool, cello en compositie in Boedapest. Hij ging verder in Wenen waar hij orkestdirectie studeerde bij Hans Swarowsky. Vervolgens was hij twee seizoenen assistent van Nikolaus Harnoncourt.

In 1983 richtte hij met pianist Zoltán Kocsis het Boedapest Festival Orkest op, dat tot de beste tien orkesten ter wereld behoort. Met BFO heeft Fischer vele innovaties geïntroduceerd, zoals de Cacao-concerten voor jonge kinderen, de ‘Midnight Music’-concerten voor jong publiek, verrassingsconcerten zonder aangekondigde programma's en verschillende educatie- en outreachprojecten, zoals een tournee langs voormalige synagoges.

Naast zijn functies in Amsterdam, Berlijn en Boedapest was Iván Fischer in het verleden muziekdirecteur bij de Kent Opera en de Opéra National de Lyon en chef-dirigent van het National Symphony Orchestra in Washington. Hij is actief als componist en als operaregisseur voor zijn Iván Fischer Opera Company. Hij is ook de oprichter van verschillende festivals, waaronder het Vicenza Opera Festival.

Fischer’s veelgeprezen cd-opnames voor Channel Classics ontvingen vele prijzen, terwijl hij de prestigieuze Hongaarse Kossuth Prijs, de Ovatie Prijs en de Crystal Award van het World Economic Forum ontving voor zijn steun aan internationale culturele uitwisseling. Hij is Chevalier des Arts et des Lettres en werd erelid van de Royal Academy of Music in Londen. Iván Fischer is een bekende pleitbezorger van mensenrechten, democratie en tolerantie.

Deel: