Nieuws

Nieuwsoverzicht

Jan Raes kondigt vertrek aan

31 mei 2019

Het Concertgebouworkest kondigt hierbij aan dat zijn algemeen directeur Jan Raes heeft besloten om zijn functie per eind december 2019 neer te leggen. Jan Raes werd benoemd als algemeen directeur in 2008 en eind 2019 heeft hij het orkest meer dan 11 jaar geleid.

Jan Raes (foto: Marco Borggreve)
Jan Raes (foto: Marco Borggreve)

 

Jan Raes: ”Het orkest maakt zich op voor een nieuwe fase in zijn bestaan, met een nieuwe chef-dirigent. Ik ben van mening dat het orkest gebaat is bij een vers gezicht in mijn positie die richting zal geven aan een volgend tijdperk. Na een intense en lange periode deze positie te hebben vervuld, ben ik er aan toe om mijn energie op een nieuwe uitdaging te richten hoewel het mij moeilijk valt om afscheid te nemen van een instituut en van mensen die mij zo dierbaar zijn geworden. Ik kijk met veel voldoening terug op wat er in de afgelopen jaren samen is bereikt. De verjonging en excellentie van het orkest, het bereik van een nieuwer publiek, de stijging van de eigen inkomsten en het net geopende Concertgebouworkest House voor de musici springen er voor mij persoonlijk uit als belangrijke realisaties. Hierbij dank ik de bevlogen collega’s voor hun vertrouwen en ik koester mijn bewondering voor de kwetsbare schoonheid die zij wereldwijd doorgeven.” 

Wiet Pot, voorzitter van het bestuur van de Stichting Concertgebouworkest:  "Wij zijn Jan zeer erkentelijk en dankbaar voor zijn leiderschap, creativiteit en visie. Gedurende de afgelopen 11 jaar zijn er onder zijn leiding vele innovatieve en succesvolle initiatieven ontwikkeld waaronder talrijke premières, debuten en comebacks van een reeks befaamde dirigenten, de Wereldtournee 2013, Concertgebouworkest meets Europe in 28 EU-lidstaten inclusief de jong talent Side by Side-projecten, Concertgebouworkest House, de multidisciplinaire serie Horizon en de initiërende Essentials concerten. Namens het gehele bestuur spreek ik hierbij grote waardering uit voor Jans verantwoordelijkheidsgevoel over de afgelopen periode en zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het succes van het Concertgebouworkest.”

Het bestuur zal op korte termijn de procedure opstarten om een opvolger voor Jan Raes te vinden.

Deel: