Pers

Persoverzicht

Kerstmatinee: Weihnachtsoratorium met verrassing

14 december 2015

Kerstmatinee Op 25 december: Koninklijk Concertgebouworkest voert Johann Sebastian Bachs Weihnachtsoratorium met verrassing

Op 25 december voert het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Jan Willem de Vriend de drie eerste delen van Johann Sebastian Bachs Weihnachtsoratorium, BWV 248 uit. Het concert in samenwerking met Cappella Amsterdam en gespecialiseerde vocale solisten betreft de veertigste Kerstmatinee; de eerste was in 1975 onder leiding van Bernard Haitink.

De solisten zijn sopraan Judith van Wanroij, die in oktober jl. haar debuut maakte bij het Concertgebouworkest, alt Elisabeth Kulman, tenor Fabio Trümpy en bas Yorck Felix Speer. Trümpy en Speer debuteren bij het orkest.

De Kerstmatinee wordt traditiegetrouw live op tv uitgezonden door de AVROTROS en tegenwoordig buiten Nederland ook door Unitel Classica.

Jan Willem de Vriend zorgt voor een kleine maar opvallende verrassing. Bij de beginmaten kiest hij voor de oorspronkelijk door Bach genoteerde tekst, 'Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!', in plaats van de bekende tekst die daar gewoonlijk wordt gezongen: 'Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage'. De Vriend doet dat vooral vanwege 'de verrassend sterke eenheid van tekst en muziek, en de verbazing die zich meester maakt van de luisteraar als hij zulke bekende klanken weer als nieuw hoort'.

Het is de eerste keer in bijna een halve eeuw dat het Concertgebouworkest drie complete delen van het Weihnachtsoratorium uitvoert. De eerste en laatste complete uitvoering van het werk was onder leiding van Karl Richter, en vond verdeeld over concerten op 26 december 1966 en 5 januari 1967 plaats.

Op 25 december 1969 leidde Bernard Haitink voor het laatst een gedeelte uit het Weihnachtsoratorium: het Sinfonia uit het tweede deel.

Download het persbericht al pdf.

Deel: