Blog

Terug naar overzicht

Kick off Concertgebouworkest Young 2021

24 september 2020

Tijdens een feestelijke Zoom-meeting live vanuit de Huiskamer van het Concertgebouworkest is Concertgebouworkest Young 2021 afgelopen maand gestart.

tijd voor een quiz! (still zoom-meeting)

Vanwege covid-19 kon de editie 2020 van Concertgebouworkest Young afgelopen zomer helaas niet doorgaan. Gelukkig hebben alle geselecteerde jonge musici toegezegd om deel te nemen aan Young 2021!

Om alle deelnemers dit seizoen betrokken te houden bij Young heeft Lili Schutte, manager educatie van het Concertgebouworkest, een app laten ontwikkelen. Deze app is gelanceerd op 7 september tijdens een feestelijke Zoom-meeting live vanuit de Huiskamer van het Concertgebouworkest. Alle deelnemers van Young 2021 - uit maar liefst 24 landen - en een aantal musici en stafleden van het orkest waren hierbij aanwezig.

Tijdens deze meeting leerden de deelnemers alles over de app en de activiteiten die het Concertgebouworkest voor hen organiseert in aanloop naar Young 2021. Daarnaast werden ze getrakteerd op een terugblik op Young 2019, een quiz, interviews met musici van het Concertgebouworkest en een kort fragment van Brahms’ Tweede symfonie, waar ze komende zomer samen aan gaan werken.

Individuele masterclasses

In het seizoen 2020/2021 krijgen Young-musici minimaal vier individuele masterclasses aangeboden door musici van het Concertgebouworkest. Maar liefst 35 orkestmusici hebben toegezegd deze online lessen te willen geven. Eerste violiste Borika van den Booren is één van hen. Zij was aanwezig tijdens de Zoom-meeting en ook zeer betrokken bij de eerste editie van Young in 2019. “Young 2019 was fantastisch! Voor mij als docent was het geweldig om de jonge mensen te zien groeien. Niet alleen muzikaal, maar ook als mens. En als groep. Ze kenden elkaar helemaal niet, en aan het eind van de zomer waren ze beste vrienden, bijna familie. Dat is wat muziek doet.” Trompettist Hans Alting, ook aanwezig tijdens de meeting, voegt toe: “Ik doe veel aan coaching, en in het bijzonder de leeftijd van 14-17 jaar is belangrijk in een mensenleven. Je kunt heel onzeker zijn op die leeftijd. Ik denk dat we vorig jaar een veilige omgeving hebben gecreëerd voor de jonge deelnemers. Een veilige omgeving zorgt dat je in een ‘flow’ komt, en creatief kunt zijn.”

De 'studio' in de huiskamer van het concertgebouworkest (still zoom-meeting)

Ook tweede violist Arndt Auhagen kijkt ernaar uit om weer met de jonge musici te werken volgend jaar: “Tijdens de online lessen zullen we werken aan stukken die de studenten zelf hebben gekozen. Het zou leuk zijn om ook te kijken naar het repertoire van bijvoorbeeld Bach en Mozart en te werken aan intonatie, toon, strijktechniek, etc. Later kunnen we kijken naar de stukken die ze volgend jaar zomer in het orkest zullen spelen. Om de lastige en mooiste delen uit te lichten en voor te bereiden. Brahms’ Tweede symfonie kent zoveel mooie momenten!” Hans Alting vindt het erg belangrijk dat de jongeren zich vrij voelen om vragen te stellen tijdens de lessen: “Het is goed om fouten te maken, daar leer je van. Het gaat er niet om dat je technisch perfect speelt. Het gaat om het samen muziek maken, en daarvan genieten.”

Ambassadeurschap

Naast de masterclasses door musici van het Concertgebouworkest biedt United World Colleges (UWC) twee online trainingsessies aan waarin de jonge musici elkaar kunnen leren kennen en uitleg krijgen over ambassadeurschap, een belangrijke pijler van Concertgebouworkest Young. Violiste Imaan Kashim uit Engeland, één van de deelnemers van Young in 2019, werkt heel hard aan haar ambassadeurschap. In een vooraf opgenomen interview dat tijdens de Zoom-meeting werd getoond zegt ze: “Het is heel belangrijk voor klassieke muziek dat er ambassadeurs zijn die zorgen dat ze blijft voortbestaan. Je wilt niet dat ze uitsterft omdat er niet genoeg mensen meer betrokken zijn.”

De nieuwspagina in de app
De app

In de app vinden de jonge musici een activiteitenkalender, een chatroom en profielen van alle deelnemers. Tijdens het concertseizoen zullen ze een aantal keren uitgedaagd worden om aan hun ambassadeurschap te werken. In de eerste ‘challenge’ wordt hen gevraagd een foto te maken van één van de letters van ‘Young’. Met alle ingezonden foto’s wordt een video gemaakt.

Concertgebouworkest Young 2021 is alleen mogelijk dankzij de genereuze steun van particuliere schenkers, fondsen en bedrijven. Wij zijn alle schenkers zeer dankbaar voor hun bijdragen. Om ook in de komende jaren nieuwe lichtingen jong talent zonder kosten te laten deelnemen is uw steun hard nodig. Klik hier voor meer informatie

schenken aan young

Houd deze blog in de gaten voor meer updates over Young 2021!

Deel: