Pers

Persoverzicht

Kirill Gerstein en Miroslav Petkov soleren bij Concertgebouworkest onder leiding van Semyon Bychkov

10 september 2020

Op 16, 17, 18 en 20 september dirigeert Semyon Bychkov het Koninklijk Concertgebouworkest.

De solisten in Sjostakovitsj’ Concert voor piano, trompet en orkest (ofwel het ‘Eerste pianoconcert’) zijn de pianist Kirill Gerstein en Miroslav Petkov, solotrompettist van het Concertgebouworkest. Het werk wordt gevolgd door Dvořáks Achtste symfonie.
De vermaarde, in de voormalige Sovjet-Unie opgeleide dirigent Semyon Bychkov is met grote regelmaat te gast bij het Concertgebouworkest, waar hij al in 1984 debuteerde.

Solotrompettist Miroslav Petkov

In het ‘Eerste pianoconcert’ van Sjostakovitsj heeft de pianopartij een belangrijke solistische tegenstrever in de solotrompet. Het is de eerste keer dat Miroslav Petkov – solotrompettist bij het Concertgebouworkest sinds augustus 2016 – als solist bij zijn eigen orkest optreedt. Bij Sjostakovits’ caleidoscopische werk vol variété- en slapstick-achtige circusmuziek komt Petkovs ervaring met Bulgaarse volksmuziek en jazz goed van pas. ‘Mijn muzikale bagage inspireert mij bij het spelen in het orkest. Van Mahler tot Ravel, alle klassieke muziek is beïnvloed door heel veel verschillende stijlen.’

Pianist Kirill Gerstein

De net zo veelzijdige Russisch-Amerikaanse pianist Kirill Gerstein debuteerde in januari en februari 2016 bij het Concertgebouworkest in Rachmaninoffs Tweede pianoconcert, eveneens onder leiding van Semyon Bychkov. In maart 2020 zou hij terugkomen voor de Nederlandse première van Thomas Adès’ Pianoconcert, een optreden dat vanwege covid-19 werd afgelast.

Concertdata, tijden, streaming en radio-uitzending

De concerten vinden plaats op:

  • woensdag 16 september, 20.15 uur
  • donderdag 17 september, 19.00 en 21.15 uur
  • vrijdag 18 september, 20.15 uur
  • zondag 20 september, 13.30 en 15.45 uur

Het concert van zondag 20 september om 15.45 uur wordt live gestreamd via concertgebouworkest.nl en de YouTube- en Facebook-kanalen van het orkest.

AVROTROS neemt hetzelfde concert op voor uitzending op zondag 27 september om 14.00 uur via NPO Radio 4.

Deel: