Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Koninklijk Concertgebouworkest speelt voor vluchtelingen

14 juni 2018

Op 21 juni, de dag na Wereldvluchtelingendag, geeft het Koninklijk Concertgebouworkest op initiatief van chef-dirigent Daniele Gatti en het orkest om 13.30 uur een lunchconcert in Cool kunst en cultuur te Heerhugowaard voor vluchtelingen die verblijven in azc Heerhugowaard en omliggende asielzoekerscentra.

Het concert komt tot stand in nauwe samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland, en het COA.. Op het programma staat de Tweede symfonie van Beethoven.

In kleinere bezetting gaf het Concertgebouworkest sinds 2015 al zo’n twintig kamermuziekconcerten voor azc-bewoners door heel Nederland. De orkestmusici doen dat altijd onbetaald, ook de chef-dirigent werkt aan het concert in Heerhugowaard onbezoldigd mee.

In oktober 2015 waren 400 Syrische vluchtelingen uit een asielzoekerscentrum in Zwolle te gast bij een concert van het orkest in Het Concertgebouw.

Het Concertgebouworkest en VluchtelingenWerk zijn overtuigd van de waarde van muziek voor vluchtelingen: het biedt verbinding tussen mensen en geeft afleiding en troost in moeilijke tijden. Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland: ‘Wat wij zien en ervaren tijdens de concerten zijn vluchtelingen die getroffen worden door de muziek. Het is bovendien een ‘uitje’ in de toch meestal uitzichtloze azc-omgeving, een situatie van langdurig wachten en (wan)hopen. Het raakt vluchtelingen dat een dergelijk beroemd orkest vrijwillig een concert geeft.’

Janet Helder, waarnemend voorzitter van het COA: ‘Asielzoekers zijn al tijdens hun verblijf in het azc bezig met de voorbereiding op hun toekomst. Integratie en participatie staan centraal. Daar hoort ook muziek bij. Het wordt zeer gewaardeerd dat het Concertgebouworkest hen uitnodigt voor een bijzondere middag.’

Media die bij dit concert aanwezig willen zijn kunnen zich hiervoor aanmelden bij Saskia Bolt, sbolt@vluchtelingenwerk.nl.

Deel: