Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Kristian
Bezuidenhout

dirigent/piano

Kristian Bezuidenhout ontdekte de fortepiano als ideaal instrument voor Mozarts pianomuziek tijdens zijn studie. Pianisten in opleiding krijgen altijd te horen dat ze Mozart sierlijk, ‘gracioso’ moeten spelen, vertelt Bezuidenhout in een interview. Dat hij steeds moest inhouden klopte niet, dacht hij, want er zit wel degelijk Sturm und Drang in Mozarts muziek. Toen hij de pianoforte bespeelde, viel alles op zijn plaats.

Nu is Bezuidenhout, behalve pianist, een van de meest gevraagde bespelers van fortepiano en klavecimbel en speelt hij regelmatig met oudemuziekspecialisten als Frans Brüggen, John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Trevor Pinnock, Ton Koopman en Christopher Hogwood. Hij is regelmatig te horen op festivals voor oude muziek en is benoemd tot artistiek directeur van het Freiburger Barockorchester voor drie jaar vanaf het seizoen 2017-18.

Bezuidenhout werd geboren in Zuid-Afrika, groeide op in Australië, volgde zijn opleiding in New York en woont in Londen. Zijn cd-opnamen werden meerdere keren bekroond. In 2013 won de opname die hij met het Freiburger Barockorchester maakte van pianoconcerten van Mozart een ECHO Klassik.

Met het Koninklijk Concertgebouworkest trad Bezuidenhout op in 2010 en 2012, respectievelijk onder leiding van Ton Koopman en John Eliot Gardiner. In augustus 2015 was Bezuidenhout met het orkest te beluisteren in Bachs Suite nr. 3 en Mozarts Pianoconcert nr. 22 tijdens de Robeco SummerNights en op tournee langs Duitsland Oostenrijk en Zwitserland. In het seizoen 2017-18 vervult hij voor het eerst de dubbelrol pianist-dirigent bij het Concertgebouworkest.