Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Leo
van Doeselaar

Orgel

Leo van Doeselaar is organist, pianist en fortepianist. Na piano- en orgellessen bij Gerard Akkerhuis in Den Haag studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Hij behaalde de Prix d’Excellence orgel; ook werden hem de Toonkunst Jubileum Prijs en de Zilveren Vriendenkrans van Het Concertgebouw toegekend. Vervolgens verdiepte Van Doeselaar zich in historische uitvoeringspraktijk en in het Franse orgelrepertoire (bij André Isoir) en nam fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Als titulair organist van het Concertgebouw treedt Van Doeselaar op in zeer uiteenlopend repertoire. Hij is met grote regelmaat te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waarmee hij sinds 1985 ook solistisch optreedt. Zo was hij in mei 2014 te horen in Saint-Saëns’ ‘Orgelsymfonie’

Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt Van Doeselaar samen met vele vooraanstaande oudemuziekspecialisten. Als pianist speelt hij kamermuziek en treedt hij op als liedbegeleider. Al dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans.


Leo Van Doeselaar geeft les aan de Universität der Künste in Berlijn en is een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.