Praktische informatie

Veelgestelde vragen

Coronavirus (COVID-19)
Series bestellen
Losse kaarten bestellen
Voor en tijdens een concert
Algemene vragen
Informatie voor bezoekers met een beperking

Coronavirus (Covid-19)

Gaan de concerten en masterclasses dirigeren na 1 juni door?

Het Concertgebouworkest houdt de richtlijnen van de overheden nauwlettend in de gaten. Er is nog geen besluit genomen over de concerten en masterclasses in juni.

Gaat de opera Rusalka met Nationale Opera & Ballet door?

Omdat evenementen waarbij veel mensen samenkomen tot 1 juni 2020 zijn verboden, kunnen ook geen repetities plaatsvinden. Daardoor zijn de voorbereidingen van deze operavoorstelling stil komen te liggen. Het gevolg is dat deze voorstelling is geannuleerd.

Wanneer komt er een beslissing van het Concertgebouworkest over de kaarten voor geannuleerde concerten?

In verband met de covid-19-pandemie heeft het Concertgebouworkest alle concerten van 12 maart tot 1 juni moeten annuleren. Gezien deze zeer uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat meer te vertellen over de afwikkeling van gekochte concertkaarten. Wij vragen uw begrip voor het feit dat wij u hierover op dit moment nog geen duidelijkheid kunnen geven.

Vanwege de grote impact op onze organisatie verzoeken wij u geen contact op te nemen over de geannuleerde concerten. Zodra wij hier meer over kunnen vertellen zullen wij kaartkopers per mail informeren.

Hoe gaat het met de musici?

De musici bereiden zich thuis voor op het moment dat zij weer gezamenlijk concerten kunnen geven. Ze studeren vanuit huis en ontplooien ieder op hun eigen wijze initiatieven om onder meer online les te geven en introducties te geven op concertuitzendingen op de socialmedia-kanalen van het Concertgebouworkest.

Series bestellen

Vanaf wanneer kan ik een abonnement op een serie van het Concertgebouworkest bestellen?

De seizoensbrochure voor het bestellen van series van het Concertgebouworkest komt ieder jaar eind februari uit. Vanaf het moment dat de brochure is uitgekomen, kunt u uw abonnement online, telefonisch of schriftelijk bestellen.

Hoe bestel ik mijn abonnement op een serie van het Concertgebouworkest?

Online kunt u uw series bestellen via de volgende pagina: https://www.concertgebouworkest.nl/series. Telefonisch kunt u ons bereiken via (0031) 20 305 10 15 (ma-vr, 09.30-12.30 uur, 25 februari t/m 13 maart tot 17.00 uur). Schriftelijk kunt u uw serie bestellen via het bestelformulier bij de seizoensbrochure.

Let op: Wilt u ná 1 juni een serie bestellen, dan kunt u het beste contact opnemen met de klantenservice via bovenstaand telefoonnummer. Onze medewerkers kunnen u helpen om de best mogelijke plaatsen voor u te reserveren.

Online bestellen

Een abonnement op een serie van het Concertgebouworkest bestelt u heel eenvoudig online. Heeft u nog geen account bij het Concertgebouworkest, maar heeft u wel al eens kaarten gekocht, neemt u dan met de klantenservice via klantenservice@concertgebouworkest.nl of telefonisch via (0031) 20 305 10 15 (ma-vr, 09.30-12.30 uur, 25 februari t/m 13 maart tot 17.00 uur). Onze medewerkers zorgen dan voor de juiste inloggegevens. Heeft u niet eerder kaarten besteld, dan kunt u zelf een account aanmaken en meteen de serie(s) van uw keuze kopen.

U betaalt met een eenmalige machtiging, creditcard of iDEAL. Bestelt u online en kiest u voor abonnementskaarten, dan rekenen wij € 4,- per transactie. Kiest u voor e-tickets, dan bedragen de transactiekosten € 2,50 per transactie.

Telefonisch bestellen

Wilt u liever telefonisch bestellen? Belt u dan onze klantenservice via (0031) 20 305 1015 (ma-vr, 09.30-12.30 uur, 25 februari t/m 13 maart tot 17.00 uur). Onze medewerkers geven passend advies over de series en de beschikbare stoelen.

U betaalt met een eenmalige machtiging. Bestelt u telefonisch en kiest u voor abonnementskaarten, dan rekenen wij € 6,- per transactie. Kiest u voor e-tickets, dan bedragen de transactiekosten à € 3,50 per transactie.

Schriftelijk bestellen

Schriftelijk kunt u uw serie bestellen via het bestelformulier dat met de seizoensbrochure wordt meegestuurd. Bestelt u via dit bestelformulier en kiest u voor abonnementskaarten, dan wordt een bedrag van € 8,- per transactie gerekend. Kiest u voor e-tickets, dan bedragen de transactiekosten à € 3,50 per transactie.

E-ticket(s) of abonnementskaart(en)

Bij uw bestelling kunt u kiezen uit twee verzendwijzen: papieren kaarten of e-tickets. Kiest u voor papieren kaarten, dan ontvangt u medio juli via de post uw abonnementskaart(en). Indien u kiest voor e-tickets, dan ontvangt u geen abonnementskaart(en), maar ontvangt u de e-ticket(s) via een link in uw bevestigingsmail. U betaalt € 2,50 in plaats van € 4,- transactiekosten.

E-tickets zijn in uw account pas zichtbaar als wij de betaling hebben ontvangen. Kiest u voor directe betaling (iDEAL of creditcard), dan zijn de tickets meteen zichtbaar. Indien u kiest voor een eenmalige machtiging, dan zijn de tickets vanaf half juli zichtbaar in uw omgeving op de website.

Wat zijn de voordelen van een abonnement op een serie van het Concertgebouworkest?

Met een abonnement op een serie van het Concertgebouworkest heeft u in één bestelling alles geregeld voor het hele seizoen. U heeft de keuze uit de mooiste stoelen in de zaal en u kunt met voorrang kaarten bestellen voor onze extra concerten. Ten slotte bieden wij u als abonnee een ruilservice indien u verhinderd bent.

Hoe kies ik mijn stoel voor een abonnement op een serie bij het Concertgebouworkest?

Voor alle abonnementsconcerten hanteert het Concertgebouworkest de plattegrond van de Grote Zaal in Het Concertgebouw met vijf rangen. Uitzondering hierop zijn de concerten in de series Horizon, A en Essentials. Voor de series Horizon en A wordt één rang gehanteerd. Voor de serie Essentials geldt een tweerangenplattegrond.

De rangen staan afgebeeld op de zaalplattegrond en hebben de volgende benaming: 
Rang 1 plus;
Rang 1;
Rang 2;
Rang 3;
Rang 4.

De plaatsen op rang 4 hebben beperkt zicht en worden alleen in de losse kaartverkoop aangeboden.

Wilt u advies over uw plaatsen van een van onze medewerkers? Belt u dan onze klantenservice via (0031) 20 305 1015 (ma-vr, 09.30-12.30 uur).

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben bij een abonnementsconcert?

Indien u niet in de gelegenheid bent om een van de concerten binnen uw abonnement te bezoeken, dan kunt u elk seizoen vanaf 1 september gebruikmaken van onze ruilservice. U kunt het concert ruilen tegen een van de andere concerten van het Concertgebouworkest in Het Concertgebouw. Indien u kiest voor een concert uit een hogere prijscategorie, dan vragen wij u het verschil tussen de beide concerten bij te betalen. 

Voor onze ruilservice belt u naar de klantenservice via (0031) 20 305 1015 (ma-vr, 09.30-12.30 uur) of mailt u naar klantenservice@concertgebouworkest.nl. Wilt u vast bekijken voor welke concerten kaarten beschikbaar zijn, dan kunt u terecht in onze concertagenda.

Naast een telefonische ruilservice bieden wij ook een online ruilservice aan. Via deze online ruilservice kunt u zelf een advertentie plaatsen, waarna geïnteresseerden hierop kunnen reageren.

Hoe werkt de online ruilservice van het Concertgebouworkest?

Via onze online ruilservice kunt u uw kaart(en) ruilen met andere abonnees. Er zijn drie opties:

  • U kunt reageren op een advertentie waarin andere abonnees één of meerdere kaarten aanbieden onder het tabblad ‘Aangeboden’.
  • U kunt, onder het tabblad ‘Te ruil gevraagd’, reageren op advertenties waarin gevraagd wordt naar één of meerdere kaarten voor specifieke concerten.
  • U kunt zelf uw kaart(en) aanbieden door middel van de knop ‘Advertentie plaatsen’. Vervolgens verfijnt u het aanbod door specifiek aan te geven in welke rang uw concertkaarten zich bevinden, voor welk programma of welke datum u zou willen ruilen etc.

Meteen na het plaatsen van uw advertentie krijgt u een e-mail toegestuurd ter bevestiging. Indien u tot een succesvolle ruil komt, kunt u uw advertentie verwijderen door op de link in de bevestigingsmail te klikken.

Wat moet ik doen als ik mijn abonnementskaart(en) ben kwijtgeraakt?

Wanneer u kaarten bij het Concertgebouworkest bestelt, zijn via uw account op onze website ook altijd uw e-tickets beschikbaar. Als u inlogt op onze website, vindt u uw e-ticket(s) terug onder het tabblad ‘Uw bestelde concerten’. Deze kunt u op elk moment downloaden en printen of tonen op uw telefoon bij de ingang van Het Concertgebouw.

Komt u er via de website niet uit, dan is het ook mogelijk om duplicaatkaarten te laten printen. Hiervoor neemt u contact op met onze klantenservice via (0031) 20 305 1015 (ma-vr, 09.30-12.30 uur) of via klantenservice@concertgebouworkest.nl.

 

Losse kaarten bestellen

Vanaf wanneer kan ik kaarten kopen voor het nieuwe seizoen?

De seizoensbrochure voor het bestellen van series van het Concertgebouworkest komt ieder jaar rond 1 maart uit. Vanaf het moment dat de brochure is uitgekomen, kunt u uw abonnement online, telefonisch of schriftelijk bestellen. De losse kaartverkoop start ieder jaar op 1 juni.

Hoe bestel ik kaarten voor een concert van het Concertgebouworkest?

Kaarten voor onze concerten zijn online te koop via deze website. Hiervoor kunt u terecht in onze concertagenda.

Bestelt u uw kaarten liever telefonisch? Neem dan contact op met de Concertgebouwlijn: (0031) 20 671 83 45 (regulier tarief, dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur). Ten slotte kunt u uw kaarten kopen bij de kassa van Het Concertgebouw.

Online bestellen

Kaarten voor een concert van het Concertgebouworkest bestelt u heel eenvoudig online. Heeft u nog geen account bij het Concertgebouworkest, maar heeft u wel al eens kaarten gekocht, belt of mailt u dan met de klantenservice. Onze medewerkers zorgen dan voor de juiste inloggegevens. Heeft u niet eerder kaarten besteld, dan kunt u zelf een account aanmaken en meteen de kaart(en) van uw keuze kopen.

U betaalt met creditcard, iDEAL of (deels) met uw Podium Cadeaukaart. Voor onze online bestelservice wordt € 4,- per transactie gerekend. Kiest u voor e-tickets, dan wordt een bedrag à € 2,50 per transactie gerekend.

Telefonisch bestellen

Wilt u liever telefonisch bestellen? Neem dan contact op met de Concertgebouwlijn: (0031) 20 671 83 45 (regulier tarief, dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur).

Telefonisch gereserveerde kaarten dienen binnen één week na het reserveren betaald en/of afgehaald te zijn. Kaarten die u bestelt voor een concert dat binnen één week plaatsvindt, dienen bij reservering te worden betaald, of uiterlijk 45 minuten voor aanvang afgehaald te zijn.

Het Concertgebouw brengt voor deze service € 5,00 (kaarten per post) of € 4,50 (e-tickets) in rekening. Voor het afhalen en betalen bij de kassa van (telefonisch) gereserveerde kaarten rekent Het Concertgebouw € 5,00.

Bestellen aan de kassa van Het Concertgebouw

De kassa van Het Concertgebouw is geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur en zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00 uur. Vanaf 19.00 uur is de kassa uitsluitend geopend voor kaarten voor de concerten van die avond.

E-ticket(s)

Indien u bij uw bestelling kiest voor e-tickets, ontvangt u per e-mail een bevestiging van de transactie met daarin een link naar een PDF-bestand met uw e-ticket(s). Let op: deze bevestigingsmail is níét uw toegangsbewijs. Uw e-ticket, met daarop uw barcode, is uw toegangsbewijs.  

Daarnaast zijn uw e-tickets beschikbaar via uw account op onze website. Wanneer u inlogt bij uw account, vindt u uw e-ticket(s) onder het tabblad ‘Uw bestelde concerten’.

Voor e-tickets worden geen aanvullende kosten berekend.

Kaarten per post

Indien u uw kaarten liever per post ontvangt, worden deze binnen enkele dagen opgestuurd naar adressen binnen Nederland. Vindt het concert binnen vijf dagen na de besteldatum plaats of heeft u een buitenlands adres opgegeven, dan liggen uw kaarten klaar bij de kassa.

Het Concertgebouw rekent € 1,50 per transactie voor deze service. Betaling is mogelijk met iDEAL, AMEX, Visa, Mastercard of podiumkaart. Kaarten worden u tijdig toegezonden.

Waar vind ik de plattegrond van de Grote Zaal van Het Concertgebouw?

De zaalplattegrond van de Grote Zaal vindt u hier. De rangindeling kan per concert verschillen. De precieze rangindeling per concert vindt u in het bestelproces onder 'Kies uw stoelen'.

Een overzicht van de locaties van onder andere de foyers, de toiletten en de Koor- en Spiegelzaal vindt u op de uitgebreide algemene plattegrond van Het Concertgebouw.

Waar vind ik mijn e-ticket(s)?

Als u bij uw bestelling kiest voor e-tickets, ontvangt u per e-mail een bevestiging van de transactie met daarin een link naar uw e-ticket(s) (het PDF-bestand). Let op: deze bevestigingsmail is níét uw toegangsbewijs. Uw e-ticket, met daarop uw barcode, is uw toegangsbewijs.

Daarnaast zijn uw e-tickets beschikbaar via uw account op onze website. Wanneer u inlogt bij uw account, vindt u uw e-tickets onder het tabblad ‘Uw bestelde concerten’.

Adobe Acrobat is het geschikte programma om uw e-tickets te openen. Bij uw concertbezoek toont u een print van uw e-ticket. Het is ook mogelijk bij de kaartcontrole het e-ticket vanaf het beeldscherm van uw telefoon te tonen. Zet dan wel de helderheid van uw scherm op maximaal. 

Moet ik mijn e-ticket(s) printen om toegang te krijgen?

Nee, u kunt uw e-ticket(s) printen óf het e-ticket tonen vanaf het beeldscherm van uw telefoon. Het is dan wel belangrijk dat u de helderheid van uw beeldscherm op maximaal zet.

Kan ik online kaarten kopen met Vrienden-korting?

Concertvrienden kunnen van de Vrienden-korting gebruikmaken door voorafgaand aan het bestellen van kaarten in te loggen. De Vrienden-prijzen worden dan zichtbaar op de site.

Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?

Wanneer u verhinderd bent bij een los concert (dat wil zeggen: een concert dat níét onderdeel uitmaakt van een abonnement), kunt u tot uiterlijk de dag vóór het concert (tot 16.00 uur) contact opnemen met de afdeling Klantcontact en Verkoop van Het Concertgebouw. Dit kan via de Concertgebouwlijn ((0031) 20 671 83 45 (regulier tarief, dagelijks bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur)) of via kassa@concertgebouw.nl.

Bent u verhinderd bij een abonnementsconcert, dan kunt u gebruikmaken van de ruilservice van het Concertgebouworkest. Hiervoor neemt u contact op met de klantenservice via (0031) 20 305 10 15 (ma-vr, 09.30-12.30 uur) of via klantenservice@concertgebouworkest.nl.

 

Voor en tijdens een concert

Wat moet ik aan naar een concert van het Concertgebouworkest?

Voor de meeste van onze concerten hanteren wij geen specifieke dresscode. U kunt dus dragen waar u zich prettig in voelt. Alleen voor de Opening Night, de feestelijke opening van het seizoen, is de dresscode ‘black tie’.

Kan ik voorafgaand aan het concert dineren in Het Concertgebouw?

Voorafgaand aan uw concerten in de Grote Zaal kunt u dineren in restaurant LIER. Dit is alleen mogelijk indien u op diezelfde avond een concert in Het Concertgebouw bezoekt. In LIER geniet u van klassieke gerechten met ingrediënten uit eigen regio én van het seizoen, gepresenteerd met de smaak van nu. LIER bevindt zich op de eerste verdieping in de Pleinfoyer, boven de hoofdingang van Het Concertgebouw. Op de website van Het Concertgebouw leest u meer over het restaurant, het menu en hoe u kunt reserveren.

Hoe en waar kan ik een concertprogramma kopen?

U kunt online, tegelijk met de bestelling van concertkaarten, voor €1,50 een digitaal concertprogramma kopen. De concertprogramma's zijn tevens te koop in onze webshop, voorafgaand aan de concerten. Bij een digitaal abonnement op Preludium heeft u onbeperkt toegang tot alle concertprogramma's.

Preludium is het programmablad van het Concertgebouworkest en Het Concertgebouw. Hierin vindt u toelichtingen op vrijwel alle concerten van het Concertgebouworkest en op de concerten in de Eigen Programmering van Het Concertgebouw. Bekende muziekjournalisten voorzien deze toelichtingen van allerlei extra’s, zoals interviews, achtergrondartikelen en columns.

Preludium is los verkrijgbaar voorafgaand aan concerten. Als abonnee ontvangt u Preludium gedurende het concertseizoen maandelijks thuis. Op https://www.preludium.nl/ zijn alle concertprogramma’s digitaal beschikbaar en geoptimaliseerd voor pc, tablet en smartphone. U kunt de programma’s downloaden als PDF-bestand en gemakkelijk printen.

Wanneer mag ik applaudisseren?

Bij klassieke concerten is het gebruikelijk dat alleen wordt geapplaudisseerd nadat het gehele werk is gespeeld, ook als het werk uit meerdere delen bestaat. U kunt in het concertprogramma vinden uit hoeveel delen een werk bestaat en hoelang het ongeveer zal duren. Daarnaast kunt u afgaan op de dirigent. Deze laat aan het einde van een concert zijn armen zakken.

Hoe laat is het concert afgelopen?

Dat verschilt per concert, maar over het algemeen duurt een concert ongeveer 2 uur à 2 uur en een kwartier, inclusief pauze. In Preludium vindt u van elk concert de verwachte eindtijd. Ook kunt u terecht op de website van Het Concertgebouw voor een indicatie van de eindtijd per concert. Hiervoor kiest u in de agenda het betreffende concert. Onderaan de pagina – onder ‘Prijzen en stoelen’ – vindt u de aanvangs- en eindtijd van het concert. 

Waar moet ik verder rekening mee houden bij een concert van het Concertgebouworkest?

Veel van onze bezoekers willen optimaal van muziek genieten door geconcentreerd en in stilte te luisteren. Wij vragen u daarom om op tijd aanwezig te zijn en hinderlijke geluiden zo veel mogelijk te vermijden. Zet uw telefoon op ‘stil’ en houd er rekening mee dat ook oplichtende schermen de concentratie kunnen verstoren.

 

Algemene vragen

Waar speelt het Concertgebouworkest?

Het Concertgebouworkest geeft zo'n 120 concerten per jaar, waarvan ongeveer 80 concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Op de programmapagina van een concert ziet u bij de bestelknop of het concert plaatsvindt in Het Concertgebouw of op een andere locatie in binnen- of buitenland.

Waar bevindt Het Concertgebouw zich en hoe is het te bereiken?

Het Concertgebouw is gevestigd aan het Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam. Informatie hoe u Het Concertgebouw kunt bereiken met het openbaar vervoer of de auto vindt u op de website van Het Concertgebouw.

Zijn het Concertgebouworkest en Het Concertgebouw één organisatie?

Het Concertgebouw is de thuisbasis van het Concertgebouworkest. Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest zijn twee aparte organisaties in verschillende gebouwen, die wel nauw met elkaar samenwerken.

Uit hoeveel musici bestaat het Concertgebouworkest?

Het Concertgebouworkest bestaat uit zo’n 120 musici uit circa 25 verschillende landen. Het volledige overzicht van alle musici is hier te vinden.

Hoe ontvang ik de seizoensbrochure van het Concertgebouworkest?

Onze seizoensbrochure kunt u aanvragen via dit formulier. Op deze pagina vindt u de meest recente seizoensbrochure online.

Hoe kan ik mijn kinderen introduceren tot klassieke muziek?

Familieconcerten
Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar zijn er de Familieconcerten waarin symfonische muziek op een speelse en interactieve manier wordt geïntroduceerd. De concerten, twee per seizoen, nodigen de kinderen uit tot actieve deelname, zowel van tevoren als tijdens en na het concert. Kijk op https://www.concertgebouworkest.nl/educatie voor meer informatie.

Familieserie
De Familieserie is een serie van drie concerten, waarin ouders en grootouders hun (klein)kinderen kunnen laten kennismaken met de wereld van de klassieke muziek. Voorafgaand aan de concerten is er een inleiding voor de kinderen. Daar krijgen ze achtergrondinformatie over de muziek die tijdens het concert wordt gespeeld. Kijk voor meer informatie op onze seriepagina.

Entrée
Iedereen tussen de 0 en 17 jaar kan lid worden van Entrée Junior. Als Junior-lid kun je voor €12,50 kaartjes kopen voor de speciale kinderconcerten. Speciaal voor jongeren (<18 jaar) selecteert Entrée een aantal concerten die ook onder Entrée Junior zijn te vinden. Op die concerten ontvangen leden 75 procent korting. Als Entrée-lid mag je altijd een introducé jonger dan 35 jaar (de maximale Entrée-leeftijd) meenemen voor dezelfde prijs. Kijk voor meer informatie op http://www.jouwentree.nl.

 

Informatie voor bezoekers met een beperking

Mag ik met mijn elektrische rolstoel of scootmobiel naar binnen?

Informatie over de toegankelijkheid vindt u op deze pagina op de website van Het Concertgebouw. Voor verdere informatie kunt u contact met ons opnemen via de Concertgebouwlijn: (0031) 20 671 83 45 (regulier tarief).

Kan ik mijn abonnementsplaats ruilen naar een rolstoelplaats?

Het is mogelijk om uw abonnementsplaats te ruilen naar een rolstoelplaats indien beschikbaar. Hiervoor neemt u contact op met de klantenservice van het Concertgebouworkest via (0031) 20 305 10 15 (ma-vr, 09:30 – 12:30 uur) of via klantenservice@concertgebouworkest.nl.

Mag mijn hulphond mee naar binnen?

Een officieel getrainde hulphond (zoals een blindengeleidehond) mag mee naar het concert. Het Concertgebouw stelt het op prijs als u uw komst van tevoren aankondigt via de Concertgebouwlijn: (0031) 20 671 83 45 (regulier tarief). Het meenemen van huisdieren, waaronder honden, is in Het Concertgebouw niet toegestaan.

Welke voorzieningen heeft Het Concertgebouw voor slechthorenden?

In de Grote en Kleine Zaal van Het Concertgebouw kunnen bezoekers met een gehoorbeperking gebruikmaken van systemen voor gehoorondersteuning. U kunt gebruikmaken van een radio-ontvanger met een hoofdtelefoon of lus. De lus koppelt het geluid rechtstreeks met uw eigen hoorapparaat. U kunt op deze ontvanger, door middel van een mini-koptelefoonplugje, eventueel ook uw eigen apparatuur voor gehoorondersteuning aansluiten. Deze voorzieningen zijn te verkrijgen bij de garderobes van de Grote en de Kleine Zaal. Hier zijn ook testzenders geplaatst, zodat u uw apparatuur vóór u in de zaal plaatsneemt optimaal kunt instellen.