Mozart: Symfonie nr. 31 'Parijse'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 31 'Parijse'

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

John Eliot Gardiner leidt het Concertgebouworkest in Mozarts Symfonie nr. 31. Mozart schreef de symfonie voor een concert in Parijs, toen hij daar op tournee was – vandaar de bijnaam ‘Parijse’.

Mozarts Symfonie nr. 31 ‘Parijse’

Wolfgang Amadeus Mozart componeerde zijn Symfonie nr. 31, terwijl hij op tournee was in Parijs in 1778 – vandaar de bijnaam. Hij schreef de ‘Parijse’ symfonie om de publieke concertserie Concert Spirituel mee te openen en stemde zijn muziek op de luisteraars af. Na afloop van het concert schreef hij aan zijn vader: ‘In het midden van het eerste allegro was er een passage waarvan ik zeker wist dat mensen die mooi zouden vinden, dat het hele publiek erdoor werd meegevoerd – en er klonk luid applaus.’

John Eliot Gardiner, dirigent

Sinds 1994 stond Sir John Eliot Gardiner diverse malen voor het Concertgebouworkest. Gardiner is een van de meest veelzijdige Britse dirigenten van deze tijd. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk, van de vroege Barok tot en met de twintigste eeuw. John Eliot Gardiner is oprichter en artistiek directeur van The Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique.

Bekijk het interview Historical Practice 

Bekijk het interview Mozart Between Paris and Prague 

Bekijk het interview met Vesko Eschkenazy

Lees meer

Populair