Mozart: Symfonie nr. 38 'Praagse'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 38 'Praagse'

Uitvoerenden

Giovanni Antonini Dirigent

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest voert Mozarts Symfonie nr. 38 uit, geleid door Giovanni Antonini. De symfonie ging in Praag in première, toen Mozart daar op tournee was – vandaar de bijnaam ‘Praagse’.

Mozarts Symfonie nr. 38 ‘Praagse’

De Symfonie nr. 38 werd voor het eerst uitgevoerd in Praag in 1787, terwijl Wolfgang Amadeus Mozart daar op bezoek was, en kreeg prompt de bijnaam ‘Praagse’. Mozart was in Praag vanwege opvoeringen van zijn opera Le nozze di Figaro, die zeer in de smaak viel bij het Boheemse publiek. Ook de ‘Praagse’ symfonie – dramatisch als een opera, harmonisch avontuurlijk en groot in omvang – was een succes. Na de première zei Mozart dat hij die dag tot de gelukkigste dagen van zijn leven rekende.

Giovanni Antonini, dirigent

Giovanni Antonini was tweemaal te gast bij het Concertgebouworkest, in 2009 en 2013. De Italiaanse dirigent en (blok)fluitist was in 1985 medeoprichter van Il Giardino Armonico, een vooruitstrevend ensemble dat zich richt op het spelen van 17de- en 18de-eeuwse muziek op tijdeigen instrumenten. Met onder anderen Harnoncourt, Brüggen, Koopman en Gardiner wordt Antonini gezien als een van de pioniers in de historische uitvoeringspraktijk.

Bekijk het interview Historical Practice 

Bekijk het interview Mozart Between Paris and Prague 

Bekijk het interview met Vesko Eschkenazy

Lees meer

Populair