Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Muziektheatervoorstelling in Carré; regisseur Ivo van Hove, dirigent David Robertson

04 maart 2019

Coproductie Concertgebouworkest en Internationaal Theater Amsterdam: Dood in Venetië

Het Concertgebouworkest en Internationaal Theater Amsterdam (ITA) slaan de handen ineen voor een unieke coproductie, de muzikale theatervoorstelling Dood in Venetië. Op 4, 5, 7, 8, 10, 11 en 13 april 2019 vinden de uitvoeringen plaats in Koninklijk Theater Carré.

Schrijver en acteur Ramsey Nasr bewerkte Thomas Manns beroemde novelle Der Tod in Venedig voor het toneel. Ivo van Hove regisseert de voorstelling, de muzikale leiding is in handen van David Robertson. Jan Versweyveld tekent voor de scenografie. Een speciale muzikale solorol  is weggelegd voor de countertenor Yuriy Mynenko.

De Amerikaanse componist Nico Muhly schreef nieuwe muziek in opdracht van het Concertgebouworkest en bewerkte het duet Pur ti miro uit Monteverdi’s opera L’incoronazione di Poppea. Daarnaast klinkt vooral muziek van Thomas Manns tijdgenoten Richard Strauss, Arnold Schönberg en Anton Webern. De Nederlandse componist Theo Verbey bewerkte in opdracht van het orkest delen uit Strauss’ Der Bürger als Edelmann en twee van zijn Vier letzte Lieder.

Dirigent David Robertson

David Robertson leidde vrijwel alle belangrijke orkesten in Europa en de Verenigde Staten. De Amerikaan was chef-dirigent van het Orchestre National de Lyon en het St. Louis Symphony Orchestra en staat sinds 2012 aan het roer van het Sydney Symphony Orchestra. Bij het Concertgebouworkest is Robertson sinds 1995 regelmatig te gast, vaak met avontuurlijke concerten en hedendaagse muziek. Zo leidde hij in september 2013 het programma Suspense met filmprojectie; in december 2014 kwam hij terug met werken van Ives, Brewaeys, Debussy, Dutilleux en Messiaen.

Componist Nico Muhly

Nico Muhly werkt zowel met klassieke artiesten als in de wereld van de pop. De invloeden van deze shooting star van de Amerikaanse muziek reiken van de Anglicaanse koortraditie tot het minimalisme. Hij studeerde aan de Juilliard School in New York en werkte enige jaren als editor en dirigent voor Philip Glass. Naast de opera’s Two Boys (2010), Dark Sisters (2011) en Marnie (2017) schreef hij onder meer liedcycli en koorwerken. Muhly werkte samen met choreograaf Benjamin Millepied en musici als Sufjan Stevens en Antony and the Johnsons. Daarnaast schreef Muhly veel voor theater en film, zoals de muziek voor de film The Reader (2008).

Internationaal Theater Amsterdam

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) is ontstaan uit de fusie tussen Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam en staat onder leiding van directeur Ivo van Hove. ITA is een huis waar schouwburg en gezelschap samen één grote instelling vormen die vanuit een eigentijdse visie programmeert, produceert en inspireert, waar langlopende structurele relaties worden aangegaan en onderhouden met kunstenaars, podia en theatergezelschappen uit binnen- en buitenland. ITA heeft als kern een breed acteursensemble van wereldfaam en een team van toonaangevende regisseurs dat, naast het Amsterdamse huis, wereldwijd nog een 100-tal podia bespeelt. ITA wil een onmisbaar instrument zijn in het publieke debat over mens en samenleving. 

Het Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest wordt door de internationale kritiek tot 's werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om zijn unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Nog steeds werkt het orkest graag samen met hedendaagse componisten. Sinds de oprichting in 1888 zijn er zeven chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en – van september 2016 tot augustus 2018 – Daniele Gatti. De Concertgebouworkest Academie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Dit seizoen lanceerde het orkest het Europese jeugdorkest Concertgebouworkest Young.

Deel: