Pers

Persoverzicht

Nieuw jeugdorkest Concertgebouworkest Young met musici uit 27 landen

01 april 2019

Educatief project voor ‘verborgen talenten’ van Concertgebouworkest gaat in de zomer van start

Concertgebouworkest Young gaat deze zomer van start. Het nieuwe jeugdorkest van het Concertgebouworkest bestaat uit ‘verborgen talenten’ uit heel Europa: jonge musici van 14 tot en met 17 jaar die een steuntje in de rug verdienen. In totaal zijn er 323 voorgedragen, van wie er 73 zijn geselecteerd. Met 27 nationaliteiten reflecteert het orkest de diversiteit van Europa.

Naast 72 Europese orkestleden speelt een jonge violiste uit Zuid-Afrika mee in het kader van het uitwisselingsprogramma dat het Concertgebouworkest sinds 2013 heeft met het South African National Youth Orchestra (SANYO).

Mentoren

Tijdens een intensief summer camp in Akoesticum, trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede, nemen de jonge musici deel aan groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coachingsessies en workshops door professionele workshopleiders. Ook krijgen zij lessen van musici van het Concertgebouworkest. Om de deelnemers te begeleiden zijn acht mentoren geselecteerd. Dit zijn jonge mensen (21-33 jaar) met verschillende achtergronden, die een passie voor klassieke muziek en ervaring met het begeleiden van jongerenkampen gemeen hebben. 

Door middel van een speciaal programma, ontwikkeld in samenwerking met United World Colleges Nederland, wil het orkest via de muziek ook gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren stimuleren.

Optredens: kamermuziek en symfonisch

Uit Concertgebouworkest Young worden vijf grote ensembles geformeerd die onder leiding van orkestmusici concerten zullen geven in het Vondelpark Theater (openluchtconcert, op 18 augustus) en in de Amsterdamzaal van Concertgebouworkest House, het nieuwe onderkomen van het orkest (22 augustus).

Op 23 en 24 augustus zal Concertgebouworkest Young zich als orkest presenteren onder leiding van de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado in respectievelijk Het Concertgebouw en in Flagey te Brussel. Op het programma staan Mendelssohns Vioolconcert met Julian Rachlin als solist en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski.

Deel: