Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Nieuw seizoen met Daniele Gatti en drie voormalige chef-dirigenten

27 februari 2017

Het Koninklijk Concertgebouworkest in 2017/18: vrede, respect en creativiteit

Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat in het seizoen 2017/18 op zoek naar een toekomst waarin vrede, respect en creativiteit gemeengoed zijn. Deze motivatie vinden we onder meer terug in de bijzondere concertreeks Oorlog & Vrede en in het vervolg van RCO meets Europe, de tournee langs alle 28 lidstaten van de EU. Tijdens dit sterk in de actualiteit gewortelde seizoen is chef-dirigent Daniele Gatti prominent aanwezig; zijn voorgangers Bernard Haitink, Riccardo Chailly en Mariss Jansons zijn alle drie te gast.

Oorlog & Vrede

In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het Concertgebouworkest grijpt de gelegenheid aan om in april een aantal concertprogramma's te scharen rondom het thema Oorlog & Vrede. In muziek uit drie historische periodes van oorlog en politieke onrust staan verzet en hoop op een toekomst met meer verdraagzaamheid voorop. Naast Prokofjevs Suite uit 'Oorlog en vrede' klinkt werk van onder anderen Händel, Mozart, Beethoven, Kodály, Honegger, Hartmann en Escher.

Side by Side

In het seizoen 2016/17 ging RCO meets Europe van start, de tournee langs alle 28 lidstaten van de EU. Ontwikkelingen op het wereldtoneel verlenen RCO meets Europe meer urgentie dan ooit. Vooral het unieke onderdeel Side by Side is inmiddels internationaal veel geprezen. In ieder EU-land speelt het orkest een werk samen met een jeugdorkest uit het desbetreffende land. Zo smeedt het orkest banden met jeugdige musici uit alle uithoeken van Europa. Inmiddels heeft het orkest al tien succesvolle Side by Side-concerten achter de rug.

Naast concerten in Europese landen vinden tournees met chef-dirigent Daniele Gatti naar de Verenigde Staten en Oost-Azië (Japan en Korea) plaats.

Dirigenten

Daniele Gatti drukt opnieuw duidelijk zijn stempel op het seizoen, met concerten in bijna alle abonnementenseries en een directie-masterclass. Naast de Eerste symfonie van Brahms, de Eerste en de Vierde van Mahler en de Negende van Bruckner leidt hij onder meer muziek van de Nederlandse componisten Escher en Bosmans en een wereldpremière van de Fransman Guillaume Connesson.

Eredirigent Bernard Haitink is te gast met Mahlers Negende symfonie. Conductor emeritus Riccardo Chailly dirigeert werken van Stravinsky en Sjostakovitsj. Bij Mariss Jansons – eveneens conductor emeritus - staan werken van Tsjaikovski, Liszt, Rachmaninoff en Sjostakovitsj op de lessenaar. Andere geliefde dirigenten die het orkest in seizoen 2017/18 graag terugziet zijn Herbert Blomstedt, Semyon Bychkov, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Trevor Pinnock, Franz Welser-Möst en Jaap van Zweden.

Kristian Bezuidenhout, James Gaffigan, Stanislav Kochanovski, Andrew Manze, Matthias Pintscher en Lahav Shani debuteren als dirigent bij het Concertgebouworkest.

Opening Night

Met RCO Opening Night gaat het seizoen feestelijk van start. Na een gezamenlijk walking dinner maakt de befaamde sopraan Diana Damrau haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in geliefde aria's van Mozart. Onder leiding van Thomas Hengelbrock klinken daarnaast instrumentale werken van Mozart, de zonnige Achtste symfonie van Dvořák en nog enkele muzikale verrassingen.

Artist in residence: Eva-Maria Westbroek

Artist in residence van het Concertgebouworkest is in het komende seizoen de Nederlandse stersopraan Eva-Maria Westbroek. Verdeeld over drie verschillende concertprogramma's met het orkest vertolkt zij werken van Tsjaikovski, Wagner, Rachmaninoff en Barber. Ook werkt zij met orkestleden samen in enkele kamermuziekprogramma's, waaronder een RCO Club Night.

Horizon

Een van de concerten rondom Oorlog & Vrede maakt deel uit van de vernieuwende serie Horizon. In het komende seizoen krijgt Horizon nog duidelijker vorm – ruim een uur spraakmakende orkestmuziek wordt verweven met een bijzondere presentatie in samenwerking met een culturele partner, en gaat over in de Entrée Late Night. Naast Oorlog & Vrede, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, zijn de Horizon-thema's Multiversum, een kosmisch concert geleid door Peter Eötvös, en Japanse impressies onder leiding van Matthias Pintscher. Tijdens die concerten klinken Nederlandse premières van de beide dirigerende componisten.

Het orkest brengt opdrachtwerken in première van Connesson, Eötvös en Tüür. Nederlandse premières zijn er van Hillborg, Pintscher, Penderecki en een opdrachtwerk van Widmann.

Talentontwikkeling

Zoals Side by Side illustreert is talentontwikkeling belangrijk voor het orkest. De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest leidt jonge talentvolle orkestmusici op. In zijn jaarlijkse masterclass deelt Daniele Gatti zijn kennis met beloftevolle dirigenten.

Nieuw publiek

Ook door nieuw publiek aan te trekken investeert het Concertgebouworkest in de toekomst. Voor jonge muziekliefhebbers vanaf ca. 6 jaar zijn er bijvoorbeeld de altijd verrassende Familieconcerten, twee programma's per seizoen, waarvan deze keer één in de Kleine Zaal. De educatieve apps van het orkest in samenwerking met Follow a Muse worden op ongeveer 1000 basisscholen door heel Nederland gebruikt.

Met RCO Club Night trekt het orkest publiek buiten de traditionele concertzaal. Tijdens deze concerten in intieme lounge-sfeer spelen musici van het Concertgebouworkest twee sets kamermuziek in een Amsterdamse club. In het seizoen 2017/18 organiseert het orkest er twee, waarvan een in samenwerking met artist in residence Eva-Maria Westbroek.

De succesvolle serie Essentials, speciaal voor muziekliefhebbers die nog niet (vaak) het Concertgebouworkest bezochten, gaat zijn vierde seizoen in. De concerten op zaterdagavond met de enthousiaste presentator Thomas Vanderveken blijven nieuwe bezoekers trekken, waarvan ruim de helft jonger dan veertig jaar.

RCO House

Met de onmisbare steun van donateurs en zakelijke partners heeft het Concertgebouworkest in het seizoen 2016/17 een nieuw pand aangekocht waar het onder meer studio's voor de musici en academisten, een ensemblezaal voor kamermuziek en educatie en zijn kantoorstaf kan huisvesten: RCO House. Eind 2018, wanneer het orkest 130 jaar bestaat, zal het RCO House naar verwachting zijn deuren openen. 

Seizoen 2017/2018

Brochure 2017/2018

Concertkalender

Deel: