Vanwege onderhoud is het niet mogelijk om kaarten te bestellen of om in te loggen op je account. Probeer het later opnieuw. Onze excuses voor het ongemak.

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Blog

Terug naar overzicht

Nieuwe instrumenten voor onze musici

26 september 2019

Dankzij Concertgebouworkest Foundation kunnen contrabassist Nicholas Schwartz, hoboïste Miriam Pastor Burgos en solocelliste Tatjana Vassiljeva inmiddels alle drie beschikken over een prachtig instrument. De 19e-eeuwse contrabas vond zijn weg via Japan naar Amsterdam en maakt in handen van Nicholas Schwartz de hele basgroep gelukkig. De hobo schitterde al in de ‘Johannes Passion’ van Bach en de Italiaanse cello verrast met een diepe klank en mooi bereik.

Een oude contrabas

Contrabas gebouwd door B.S. Fendt II

Contrabassist Nicholas Schwartz kreeg de kans om op een oud instrument te gaan spelen. Tijdens de tournee door Japan in 2017 werden onze bassisten verliefd op een 19e-eeuwse Engelse contrabas gebouwd door B.S. Fendt II. Na een grote restauratie die in Tokio werd uitgevoerd, kwam de bas eind 2018 naar Amsterdam. Op basis van een onderzoek naar echtheid, conditie en waarde van de bas, kwam het bestuur van de Foundation tot overeenstemming met de Japanse eigenaar en kon de bas aan Nicky in bruikleen worden verstrekt. Interessant is te vermelden dat deze contrabas in de jaren '70 vanuit Amsterdam in Japan terecht kwam. Één van de bekendste Japanse leermeesters van strijkinstrumenten nam de bas over van een Amsterdamse eigenaar. Bijzonder dat de bas nu weer terug is in Amsterdam.  

Deze aankoop werd mogelijk gemaakt dankzij een royale schenking van Ammodo.

Een Italiaanse cello
Tatjana speelt spontaan voor het bestuur van de Willem Mengelberg Stiftung in de orkestbibliotheek
Tatjana speelt spontaan voor het bestuur van de Willem Mengelberg Stiftung in de orkestbibliotheek

Dankzij de inspanningen van de Instrumentencommissie, directie en staf van het orkest, maar vooral ook dankzij het bestuur van de Zwitserse Willem Mengelberg Stiftung is een prachtige cello via Concertgebouworkest Foundation in bruikleen gegeven aan solocelliste Tatjana Vassiljeva.

Na een lange zoektocht en het uitproberen van vele cello’s, werd voor Tatjana Vassiljeva een buitengewoon mooie Matteo Gofriller-cello gevonden, gebouwd in Venetië in circa1690. ‘De meest bijzondere kant van deze cello - naast de warme, donkere klank, is de draagkracht van dit instrument’ aldus solocellist Gregor Horsch na afloop van een luistersessie in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Zo’n luistersessie vormt een vast onderdeel in het proces van zoeken tot aankoop van een instrument.

De Willem Mengelberg Stiftung heeft het instrument aangekocht en aan Concertgebouworkest Foundation in langdurige bruikleen gegeven. Mede dankzij bemiddeling van ambassadeurs van het orkest Sjoerd van den Berg, tevens bestuurslid van de Willem Mengelberg Stiftung, en het enthousiasme van het gehele bestuur, werd de aankoop gerealiseerd. Zo zullen onze cellisten en het publiek tot in lengte der dagen kunnen genieten van dit prachtige oud-Italiaanse instrument. Tatjana is verguld met ‘haar’ nieuwe cello en ontdekt langzaamaan steeds meer mogelijkheden van het instrument.

Een hobo uit Parijs
Alexei Ogrintchouk en Mariam Pastor Burgos (foto: Anne Dokter)
Alexei Ogrintchouk en Mariam Pastor Burgos (foto: Anne Dokter)

Althoboïste Miriam Pastor Burgos speelt in veel symfonisch repertoire ook op de reguliere hobo. Haar instrument was echter niet goed genoeg meer voor het spelen in ons orkest. Bij de Parijse instrumentenbouwer Marigaux vond Miriam een mooie hobo die ze in Amsterdam kon uitproberen. Zo speelde ze in april samen met Alexei Ogrintchouk alle solo-aria’s in Bach’s Johannes Passion onder leiding van William Christie. De nieuwe hobo kwam deze proef met glans door en werd in juni voor Miriam aangekocht door Concertgebouworkest Foundation.

De aankoop van de nieuwe hobo werd mogelijk gemaakt dankzij een legaat van mevrouw M.A. Birnie.

Deel: