Pers

Persoverzicht

Nieuwe programma’s Concertgebouworkest online en op televisie

23 april 2021

Dirigent Mirga Gražinytė-Tyla maakt haar langverwachte debuut

Het Koninklijk Concertgebouworkest biedt in mei 2021 weer gratis concertstreams op de vrijdagavonden om 20.00 uur via concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube. Na de première blijven de streams nog een week beschikbaar via concertgebouworkest.nl/video. Op 4 mei en 16 mei zijn er ook televisieuitzendingen via NPO 2 en NPO 2 Extra.

Op dinsdag 4 mei klinkt rond 20.30 uur bij AVROTROS via NPO 2 Extra, aansluitend op de Dodenherdenking op de Dam, Messiaens indrukwekkende Quatuor pour la fin du Temps, uitgevoerd door musici van het Concertgebouworkest. Het indrukwekkende werk werd gecomponeerd en beleefde zijn wereldpremière in een krijgsgevangenenkamp. De musici zijn Arno Piters (klarinet), Marc Daniel van Biemen (viool), Johan van Iersel (cello) en Joeren Bal (piano).

Op vrijdag 7 mei streamt het Concertgebouworkest een programma onder leiding van dirigente Mirga Gražinytė-Tyla, die haar debuut maakt bij het orkest. Violiste Janine Jansen, dit seizoen artist in residence, soleert in Poème van Chausson. Daarnaast klinken Beethovens Ouverture ‘Leonore’ nr. 3 en Weinbergs Derde symfonie. Mezzo tv zendt hetzelfde programma uit op 4 mei om 20.15 en op 12 mei om 10.45 uur.

Op 14 mei streamt het orkest Messiaens Les offrandes oubliées en de Tiende symfonie van Sjostakovitsj onder leiding van Klaus Mäkelä. Na een zeer overtuigend overtuigend debuut bij het Concertgebouworkest in september 2020 werd de jonge Finse dirigent teruggevraagd voor de Kerstmatinee toen bleek dat Fabio Luisi die wegens ziekte moest annuleren. Nu komt Mäkelä voor de derde keer dit seizoen terug.

Op 21 mei leidt Gustavo Dudamel het Concertgebouworkest in Mozarts Ouverture ‘Die Zauberflöte’ en Mahlers Vierde symfonie, waarin de Zweedse sopraan Camilla Tilling soleert.

Meer Mahler klinkt tijdens de concertstream op 28 mei: Fabio Luisi dirigeert Mahlers Kindertotenlieder met bariton Peter Mattei worden gevolgd door de Vijfde symfonie. Het concert wordt geopend door de wereldpremière van mais le corps taché d’ombres van de jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen, geschreven in opdracht van het Concertgebouworkest en de Mahler Foundation.

De registratie van Mahlers Vijfde symfonie wordt ook door AVROTROS uitgezonden op op zondag 16 mei om ca. 22.45 uur via NPO 2. Het sluit aan op een speciale aflevering van De Tiende van Tijl over Mahler, waarin ook leden van het Concertgebouworkest aan het woord komen.

Gratis

Het Concertgebouworkest kan zijn programma’s gratis streamen dankzij de genereuze steun van schenkers en sponsoren. Informatie over schenken is te vinden op concertgebouworkest.nl/schenken.

Deel: