Concertgebouworkest onderneemt tournee per trein door Zwitserland

Vier concerten in vier steden, masterclasses en een openbaar optreden met jong talent  
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Staatsieportret Koninklijk Concertgebouworkest 2018
Het Koninklijk Concertgebouworkest reist van 13 tot en met 16 november door Zwitserland, waar het onder leiding van Daniel Harding optreedt in Lugano, Bern, Zürich en Genève. Het orkest verplaatst zich gedurende de tournee per trein, met dank aan de SBB (Schweizerische Bundesbahnen). 

Op 13 november klinkt Mahlers Negende symfonie in Lugano. De daaropvolgende avonden speelt het orkest in respectievelijk Bern, Zürich en Genève het Vioolconcert van Brahms met Leonidas Kavakos als solist, gevolgd door Beethovens Zesde symfonie, ‘Pastorale’. Op 15 november om 16.00 uur vindt bovendien een bijzonder optreden plaats op het station van Zürich: acht musici van het orkest spelen in de stationshal samen met twaalf jonge talenten van Zwitserse conservatoria (Side by Side) de Holberg-suite van Edvard Grieg. Voorafgaand geven orkestleden meerdere masterclasses: eerst online, later onder meer tijdens de treinreis van Bern naar Zürich in een mooie salonwagon. 

De Swiss Friends of the Concertgebouworkest zijn nauw betrokken bij de tournee. Ter gelegenheid van haar vijftienjarig bestaan organiseert de trouwe Zwitserse vriendenvereniging van het orkest meerdere evenementen rondom de concerten. 

Directievoorzitter Dominik Winterling: ‘Het Concertgebouworkest heeft een lange traditie als het gaat om het opleiden van jonge toptalenten van over de hele wereld. Dat vindt zijn weerslag in de Academie van het Concertgebouworkest, het internationale jeugdorkest Young en de tweejaarlijkse Ammodo Masterclass Dirigeren. Dat we in het kader van onze huidige tournee met muziekstudenten van Zwitserse conservatoria samenwerken, onderstreept onze ambities op het gebied van talentontwikkeling en vervult mij als half-Zwitser van grote trots.’ 
 
Nederlands werk in Spanje, Londen en Abu Dhabi 
Alvorens naar Zwitserland te reizen, treedt het Concertgebouworkest met Daniel Harding op in Alicante (31 oktober), Madrid (1 en 2 november), Londen (4 en 5 november) en Abu Dhabi (9 en 10 november). In die steden wordt Mahlers Negende symfonie voorafgegaan door mais le corps taché d’ombres, een 'companion piece’ bij Mahlers Negende dat de Nederlandse componist Rick van Veldhuizen componeerde in opdracht van het Concertgebouworkest. 
 
Het Concertgebouworkest en Zwitserland 
Het Concertgebouworkest treedt vaak op in Zwitserland, sinds 1988 zelfs ieder seizoen. De eerste concerten ooit van het Concertgebouworkest in Zwitserland vonden plaats in mei 1927 in respectievelijk Victoria Hall in Genève en de Tonhalle in Zürich. Afgelopen augustus trad het orkest traditiegetrouw op tijdens het Lucerne Festival. 
In september namen hoornisten van het Concertgebouworkest boven op de Jungfraujoch een videogroet voor het Zwitserse publiek op.